2024. április 26. - Ervin

A jegybank is csomaggal reagál a válságra

Totális fordulatot produkáltak ma a részvénypiacok, a ralinak vége, a befektetők újra eladnak. A hazai tőzsde szerdán kiemelkedően gyengén szerepelt, miután szárnyra kaptak olyan spekulációk, hogy Izland után Magyarország lehet a válság következő áldozata
2008. október 15. szerda 19:32 - Hírextra
Ezzel párhuzamosan a forint is drámai gyengülést produkált a nap folyamán. Az MNB hamarosan egy "nagyon összetett" csomaggal készül megerősíteni a magyarországi piacokat.

Bár több olyan vállalati gyorsjelentés is napvilágot látott szerdán, amelyek a vártnál jobbak, ez sem hatotta meg a piacot: a Dow már 250 pontos mínuszban tartózkodik. A BUX végül 11.9%-os mínuszban fejezte be a kereskedést az elmúlt hónapok átlagát felülmúló, 31,6 milliárd forintos forgalom mellett.

A régióban is tetemes esést produkáltak a tőzsdék, a főbb benchmarkok közül a lengyel WIG 20 6,1, a cseh PX 8, az osztrák ATX 6,5, az orosz RTS pedig 9,3 százalékot veszített értékéből, azonban a BUX-ot így sem érte utol. Az energiakapcsolt index zuhanásában szerepet játszhat az olajár mai tetemes, 5.8%-os esése. A Credit Suisse ugyanakkor továbbra is optimista az orosz piacot illetően, az elemzők a nyersanyagszektort felülteljesítő, míg a bankszektort alulteljesítő ajánlással illették.

A hazai piacon az OTP a napi maximális, 15 százalékos eséssel 3784 forinton zárt, a bank papírjainak árfolyamát a pénzügyi szektorban uralkodó pesszimizmus mellett a hazai gyenge makrokörnyezet miatti aggodalmak is kedvezőtlenül befolyásolták. A társaságot a Merrill Lynch sem kímélte, szerda reggeli elemzésében ugyanis jelentősen csökkentette korábbi 7500 forintos OTP célárát: 4800 forintra. Az elemző a lépést a magyar makrogazdasági sebezhetőséggel magyarázta, a jelentősen csökkentett EPS várakozások miatt pedig a papírok továbbra is alulteljesítő ajánláson szerepelnek a befektetési banknál. Az OTP vezetése továbbra is hangsúlyozta, hogy a bank tőke- és likviditási helyzete erős, a fundamentumok stabilak, azonban a befektetőket ez nem hatotta meg.

A szektortárs FHB 7,2 százalékot esett, míg a régiós bankok közül a lengyel BRE Bank 11,7, a cseh Komercni Banka 5,8, a Raiffeisen 16,4, az Erste pedig 9,8 százalékot hanyatlott. Az osztrák kancellár bejelentette, hogy végső megoldásként a bankok államosításáról dönthet az osztrák állam a pénzügyi mentőcsomag keretein belül.

A többi vezető részvény közül a MOL szintén kimerítve a napi limitet 15 százalékot zuhant (11895 forint), míg a Magyar Telekom 9,7 százalékot veszített értékéből. Az osztalékpapírként árazott Telekom részvényeket az állampapír-piaci feszültségek és ezáltal a tartósan magas hosszú állampapíaci hozamok negatívan befolyásolják.

A gyógyszerpapírokat is berántották a nap végére, a forint drámai gyengülése ellenére a Richter és az Egis egyaránt 6,9 százalékkal került lejjebb.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását