2024. május 16. - Mózes, Botond

Duray bírálja a MeH-et

A most megalakult Szórvány tanács kapcsán bírálta a Miniszterelnöki Hivatalt (MeH) Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) stratégiai alelnöke, aki kedden úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy a hivatal presztízskérdésként kezeli a szórványban
2008. október 14. kedd 12:30 - Hírextra
Duray, aki telefonon nyilatkozott az MTI-nek, úgy vélte, hiba lenne, ha a rendelkezésre álló pénzforrásokat konferenciákra és szakvélemények elkészíttetésére költené el a hétfőn megalakult Szórvány tanács, amely a Miniszterelnöki Hivatal mellett fog működni, tanácsadói feladattal.

A szlovákiai magyar politikus szerint a Szórvány tanács tagjai között olyan személyek is megtalálhatóak, akiknek nincs legitimitásuk a határon túli magyar közösségekben vagy eddig nem foglalkoztak a szórvány kérdéskörével. Az érintettek megkérdezése nélkül jelöltek ki tagokat a tanácsba, érthetetlen módon megkerülve azokat, akik éppen a szórványlétük miatt rászorulnak a MeH-hel való kapcsolat kiépítésére.

Ugyancsak kifogásolta azt, hogy a tanács nem foglalkozik a nyugati magyarsággal, kizárólag a Kárpát-medencei szórvány ügyét tartja feladatának, pedig mind a két szórvány esetében a nemzeti kultúrához és művelődéshez való hozzáférés, valamint a közösségi találkozóhelyek hiánya okoz gondot.

"A hivatal egy szerencsétlen versenyfutásba kényszerítette önmagát, miközben a feladata az lett volna, hogy az érintettek kezdeményezését felkarolja. A saját dolgát is megkönnyítette volna, ha nem csinál presztízskérdést a szórványok ügyéből" - olvasható Duray Miklós honlapján, a www.duray.sk oldalon, amelyen a politikus október 10-én tette közzé részletes elemzését a szórványmagyarsággal foglalkozó idei konferenciákról és kezdeményezésekről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását