2024. május 14. - Bonifác

Szombaton lesz a nemzeti csúcs

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök október 18-ára, szombatra hívta össze a nemzeti csúcsot. A politikus ezt hétfőn jelentette be az Országgyűlésben napirend előtt.
2008. október 13. hétfő 15:05 - Hírextra
A nemzeti csúcsnak meg kell mutatnia, hogy bár a magyarok tudnak vitatkozni, a válság kivédésében egységesek - közölte a kormányfő. Szerinte a tanácskozásnak segítenie kell, hogy 2009-re széleskörű gazdasági, társadalmi megállapodás jöjjön létre jövedelmi és bérügyekről, a költségvetés és az adózás kérdéseiről.

Gyurcsány Ferenc szerint, ha ezekben az ügyekben megállapodnak, Magyarország nagyobb biztonságban lesz.A kormány nyitott arra, hogy a 2009-es évet követő időszakra középtávú megállapodás jöjjön létre egyebek mellett az euró bevezetésének menetrendjéről, a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatóságának középtávú lépésiről, bér- és jövedelmi viszonyokról, a szociális és oktatási rendszer korrigálásáról, az adórendszerről, a takarékos állami működésről és a pártfinanszírozásról - fogalmazott a kormányfő.

A miniszterelnök felidézte, hogy a bankszövetség és a biztosítók szövetségének vezetői azt mondták: a kormány és a parlamenti pártok az elmúlt napokban hatékonyan, eredményesen intézkedtek, további lépéseket a kormánytól most nem várnak.

Magyarország a nemzetközi pénzügyi válság első hullámának támadását elhárította - jelentette ki Gyurcsány Ferenc. Hozzátette: a magyar pénzügyi- és bankrendszer az elmúlt években erős lett, tőkehelyzete, forrásszerkezete minden esélyt megad arra, hogy az ország ezt a pénzügyi válságot a maga erejéből, tisztességgel elhárítsa.A valutalappal és az unió vezetőivel folytatott egyeztetésről a kormányfő azt mondta: a magyar kormány azt kérte a két szervezettől, mutassák meg, hogy Magyarországnak olyan erős szövetségesei vannak, hogy "tízszer is meg kell gondolnia magát annak, aki velünk szembe akar jönni".

Magyarország az első, aki ebben a folyamatban ezt a támogatást begyűjtötte, "azért van szükség erre a támogatásra, hogy a végén ne legyen rá szükség" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.
A miniszterelnök emlékeztetett rá, hogy a kormány a magyar bankrendszer stabilitása érdekében felső korlát nélküli garanciát adott valamennyi betétesnek, és ezt törvényben is rögzítik.

A kormány és a parlamenti frakciók pénteki egyeztetéséről Gyurcsány Ferenc azt mondta: az elmúlt években nem tapasztalt konstruktív légkör uralkodott, vita a jobbító szándékról szólt.
A kormány ezen az egyeztetésen javasolta, hogy sérülékenységének kivédése érdekében "a költségvetés idei és jövő évi tervezett hiányát tovább csökkentve Magyarországnak egyre kevesebb államkötvényt kelljen kibocsátania" - közölte a kormányfő.

Elmondta azt is: a kormány azt kéri a munkaadóktól, hogy garantálják a bérek- és jövedelmek reálértékének megőrzését ebben a helyzetben is, a munkavállalóktól pedig azt, hogy amíg nem látni a válság végét, ne álljanak elő a reálérték őrzésénél nagyobb igénnyel. Ez a kettős garancia teremtheti meg azt, hogy Magyarországon remélhetőleg nem kerülnek veszélybe munkahelyek tízezrei - mondta Gyurcsány Ferenc.

A jegybankelnökkel egyeztetve pénteken azt kezdeményezte a kormány, hogy egyelőre függesszék fel az adócsökkentést - tette hozzá a miniszterelnök. Mint mondta, ha alacsonyabb növekedés mellett is alacsonyabb hiányt szeretnének, és a terheket nem akarják a polgárokra hárítani, akkor meg kell nézni, hogyan lehet adóügyben "olyan messzire elmenni, amennyire csak lehet".
Ha kiderül, hogy marad még pénzünk adócsökkentésre, akkor a csökkentésben partnerek vagyunk, de azt a felelősséget kérem mindenkitől, úgy számoljon, jövőre legyen biztonságos a költségvetés, de a szociális terület is - szögezte le Gyurcsány Ferenc.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását