2024. április 29. - Péter

Elkészülnek az olimpikonok "B" doppingtesztjei

Jacques Rogge-nak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének ígérete szerint egy hónapon belül készülnek el az újravizsgált tesztek eredményei.
2008. október 13. hétfő 13:55 - Hírextra
"Előkészítettünk mindent, megkezdhetjük az ellenőrzéseket. Ez néhány hétig, legfeljebb egy hónapig tart" - nyilatkozott Rogge.A NOB első embere elmondta, 4770 minta van lefagyasztva Lausanne-ban, ahol 2016-ig őrzik azokat, s arra a kérdésre, hogy a sztároknak van-e félnivalójuk az újabb ellenőrzéstől, csak annyit felelt: "bármi megtörténhet".

"A pekingi olimpiának várhatóan csak nyolc év múlva lesz vége." - tette hozzá.A NOB a múlt héten jelentette be, hogy újraelemzik a pekingi játékokon doppingvizsgálat céljából levett minták egy részét. Az első híradások még arról szóltak, hogy az ismétlés az összes tesztre vonatkozik, utóbb kiderült, egyelőre nem dőlt el, hány mintát vesznek elő újra. Erre vonatkozóan Rogge most sem szolgált pontos adattal.

A mostani újraelemzés fő célpontja a CERA, az EPO legújabb generációja. De amint azt Emmanuelle Moreau MOB-szóvivő a múlt héten hozzátette: más új szerre is vadásznak, azonban ezeknek a nevét sem ő, sem pedig Patrick Schamasch, a NOB orvosi bizottságának vezetője nem árulta el.

Pekingben hat sportolót - Maria Isabel Moreno spanyol kerékpárost (EPO), Kim Dzsong Szu észak-koreai sportlövőt (propranolol), Thi Ngan Thuong Do vietnami tornászt (furoszemid), Fani Halkia görög atlétát (metiltrienolon), Ludmilla Blonszka ukrán atléta (metiltesztoszteron) és Igor Razoronov ukrán súlyemelőt (nandrolon) - kellett kizárni doppingvétség miatt, és további három eljárás van folyamatban.

Utóbbiak esetében mindnek van magyar vonatkozása is. A fehéroroszok két kalapácsvetője, a Pekingben ezüstérmes Vagyim Gyevjatovszkij és bronzérmes Ivan Tyihon mintájában túl magas volt a tesztoszteronszint. Amennyiben vétkesnek találják őket, elvehetik az érmeiket, s az ezüst az eredetileg negyedik helyen végzett Pars Krisztiánhoz kerülne. Adam Seroczynski lengyel kajakos Pekingben levett mintájában az anabolikus szteroidok közé tartozó klenbuterol nyomaira bukkantak. Seroczynski az olimpián társával a negyedik helyen végzett K-2 1000 m-en, s amennyiben kizárják őket, a mögöttük ötödik Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor duó egy helyet előreléphet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását