2024. április 27. - Zita

Balkán-fesztivál lesz Londonban

Balkan Fever Festival (balkáni láz fesztivál) kezdődik szombaton Londonban, nyolc délkelet-európai együttes, köztük magyar cigányzenészek fellépésével és június 6-ig tart a brit főváros sok helyszínén.
2008. május 9. péntek 18:58 - Hírextra
A nyitógálán, a Queen Elizabeth Hall-ban Selim Sesler és zenekara lép fel Törökországból, s a kelet-balkáni régi cigányzenét játssza, amelyben a klarinét a sztár. Az együttes szolgáltatta a filmzenét Fatih Akin híres török rendező több alkotásához is.

Az est másik fellépője a romániai cigány rézfúvós zenekar, a Fanfare Vagabontu, amely tubákkal, trombitákkal igazi délkelet-európai esküvői muzsikát játszik.

London híres Románia Éttermében lépnek föl a magyar cigánymuzsikusok Tcha Limberger virtuóz hegedűművész vezetésével. A világhírű muzsikus belga cigányzenész családból származik és Django Reinhardt jazzmuzsikus keze alatt nőtt fel. Három évig Budapesten leste el a cigányprímások játékát, és a 30 éves fiatalember onnan válogatott maga mellé zenekart, köztük cimbalmost is. Együttesével a 20-as évek magyar cigányzenéjét fogja előadni.

Az érdeklődő közönség hallhatja Maja Osojnik szlovéniai énekes dalait, a párizsi központú Bratsch nevű veterán európai világzenészeket. Ők voltak az első banda, amely megszólaltatta Nyugat-Európában a Balkán édes-bús hangjait.

A Koby Israelite Band ugyancsak balkáni cigányzenét játszik, Téa Hodzic, a szarajevói születésű, de 1989 óta Angliában élő énekesnő a volt Jugoszlávia népdalait adja elő. Az Eva Quartet Bulgáriából érkezik, repertoárjukon autentikus népdalok és templomi énekek szerepelnek.

A fesztivál testileg és lelkileg is megmozgatja az angolokat, s megismerteti velük Délkelet-Európa zenéjét, kultúráját - olvasható a balkanfeverlondon nevű honlapon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását