2024. április 26. - Ervin

"Ezen a héten már nem várható ellés."

Lulu nyugodt hetet tudhat maga mögött. Az Állatkert rendíthetetlen őrei éjjel-nappal figyelnek rá, ő pedig csak élvezi a napfényt. Hanga Zoltánnal, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivőjével beszélgettünk.
2008. október 12. vasárnap 08:20 - Molnár Miklós
Lulu alapvetően jól van. Hetente veszünk tőle vért, hogy megvizsgáljuk annak hormontartalmát. Ebből következtethetünk arra, hogy mikor lesz a szülés, illetve ilyenkor tudhatjuk meg, hogy a vemhesség tart-e egyáltalán, és hogy minden rendben van-e. Szerencsére egyelőre minden a terv szerint megy. A vemhesség 16 hónapja a jövő héten, kedden jár majd le.

Nagyjából mikorra számolnak az elléssel?

Az eddigi tapasztalatok alapján 14-e környékét lőjük be ellési időpontnak. Korábban is mindig 16 hónap és egy-két nap volt a vemhességi idő.

Fontos azonban tudni, hogy az előző kicsi lány volt. Amennyiben a mostani fiú – amit egyelőre még nem tudunk – akkor néhány nappal, illetve akár egy-két héttel is kitolódhat az ellés dátuma. Ez jellemző a patás állatokra.

A többiek hogy bírják, hogy Lulu nincs köztük?

Teljesen nem szeparáltuk el őket egymástól. Érzik, hallják, szagolják egymást, igaz közvetlenül nem találkoznak. Így, hogy érzékelik egymást, nincs olyasfajta problémánk, hogy emiatt lennének idegesebbek.

A látogatókról

Amikor Lulu kint van a kifutóban, akkor lehet látni őt. Természetesen csak bizonyos távolságról. Az istállóban már csak egy-két betekintő ablakon, illetve a felszerelt kamerákon keresztül lehet őt megnézni. Az ellés közeledtével, illetve a hidegebb idő beálltával nyilván a monitor szerepe felértékelődik majd.

Minden látogatót megkérünk, hogy ne etessék Lulut. Mivel az orrszarvú nagyon sérülékeny az utolsó időben, nagyon szigorúan kezeljük ezt a problémát. Most még olyan ételt se lehet neki adni, amit egyébként szokott enni.

Lulu vemhességének hírére megnőtt az érdeklődés az orrszarvúk iránt. A kapusok is többször beszámolnak róla, hogy jönnek be a látogatók és egyből azt kérdezik, hogy „merre van az orrszarvú?”
Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását