2024. május 5. - Györgyi

Herényi Károly feladata a frakció megtartása

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője teljes körű felhatalmazást kapott arra, hogy biztosítsa a frakció fenntartásához szükséges létszámot - mondta az MDF országos választmányának szombaton megválasztott új elnöke a testület ülését követő sajtótájékoztat
2008. október 11. szombat 17:30 - Hírextra
Herényi Károly kapott felhatalmazást arra, hogy alkotmányos keretek között garantálja a frakció működéséhez előírt létszámot, megtegye a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy az MDF képviselőcsoportja fennmaradjon - közölte Makay Zsolt.

Vas János pénteken lépett ki az MDF parlamenti frakciójából, és ezzel kilenc főre csökkent az MDF eredetileg 11 fős képviselőcsoportja, hiszen a frakcióból korábban kizárt Almássy Kornél már független képviselőként dolgozik a parlamentben. A házszabály szerint akkor szűnik meg egy képviselőcsoport, ha tagjainak száma tíz fő alá csökken.

Arra a kérdésre, hogy a lehetőségek között van-e Almássy Kornél visszahívása a frakcióba, Makay Zsolt azt mondta: a választmányban az a lehetőség merült fel, hogy a listán megválasztott Almássy Kornél adja vissza mandátumát, hiszen ezzel tudná stabilizálni az MDF-frakció helyzetét.

Az országos választmány ülésének napirendjéről Almássy Kornél kizárását azért vették le, mert a párt számára sokkal fontosabb, hogy a jelenlegi legfontosabb kérdéssel, a világban tapasztalható gazdasági és pénzügyi válsággal foglalkozzon. E feladatat megoldásában az MDF-et - a választmány felhatalmazása alapján - szintén Herényi Károly képviseli az egyeztetéseken.

A választmány elnöke szerint Almássy Kornél tagságának ügye technikai kérdés.

Arra a kérdésre, hogy ki lehet az a független képviselő, aki csatlakozhatna az MDF-frakcióhoz, azt mondta: e kérdésre Herényi Károly hivatott választ adni. Herényi Károly lehetséges mozgásteréről Makay Zsolt azt mondta: bíznak a frakcióvezetőben.

Az ülést követően Herényi Károly az MTI érdeklődésére nem kívánt nyilatkozni arról, hogy milyen mozgástere van a képviselőcsoport létszámának biztosítására. Csak annyit közölt: a Házszabály minden kérdésre választ ad, s az adott jogi keretek között próbál lehetőségeket keresni.

Az MDF országos választmány új elnöke - a szombati döntés szerint - a leköszönő Katona Kálmán helyett Makay Zsolt elnökségi tag lett. Makay Zsolt 1997-ben lépett be az MDF-be, az országos elnökség tagja, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés nemzetközi és társadalmi kapcsolatok tanácsnoka.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását