2024. április 18. - Andrea, Ilma

Megszépülhet az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

Néhány éven belül teljesen átalakulhat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark - közölte pénteken a létesítmény igazgatója és a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. (DARFÜ) igazgatóhelyettese közös sajtótájékoztatóján.
2008. október 10. péntek 15:45 - Hírextra
Szittner Péter, a DARFÜ helyettes vezetője felidézte, hogy az unió Regionális Operatív Programja keretében összesen 1,5 milliárd forintnyi forrásra lehetett pályázni, a beérkezett pályázatok forrásigénye azonban ennek négyszerese volt. Azt még nem tudni, hogy az ópusztaszeri terv mennyi pénzt kapott, csak annyi biztos, hogy a nyertesek között van - mutatott rá az igazgatóhelyettes.

Horváth Gábor, a park vezetője a tervekről szólva elmondta: csaknem egymilliárd forintnyi fejlesztésre készültek már tervek, melyek a park több pontjának átalakításáról szólnak. Ebbe beletartozik a Rotunda épületének teljes átépítése, de a park látványosságainak bővítése és az infrastruktúra átalakítása is.

A Feszty-körképnek is otthont adó Rotunda teljes felújításra szorul - hangsúlyozta az igazgató. Az épület tetőszerkezetét le kell cserélni, mert a beázások komolyan veszélyeztetik a világhírű alkotást, ugyanakkor a szellőztetést is meg kell oldani, hiszen a belső páralecsapódás ellen a legnehezebb védeni a körképet.

Emellett bővíteni kell az épület nyújtotta lehetőségeket, és új állandó, illetve időszaki tárlatoknak kell helyt adni. Így a szakemberek egy, az Árpád-kort és hatásait tökéletesen átfogó kiállítás-együttesben gondolkodnak, ilyen ugyanis nincs sehol az országban. Ez tartalmazna állandó elemeket, és láthatóvá válnának a régészeti ásatások legfrissebb eredményei is - mondta Horváth Gábor, hozzátéve, hogy saját múzeumboltot és termékeket is terveznek.

A tervek között szerepel a park úthálózatának fejlesztése is, amelynek során a létesítmény középpontjába az Árpád-emlékmű kerülne.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását