2024. május 7. - Gizella

Román-magyar közös EB?

Emil Boc, Kolozsvár polgármestere bejelentette, kezdeményezni fogja, hogy a jövőben Románia Magyarországgal közösen pályázzon egy labdarúgó Európa-bajnokság rendezési jogáért.Az erdélyi város első embere ezt a városba tervezett új stadion látványtervének
2008. október 9. csütörtök 19:25 - Hírextra
A politikus egyben a novemberi parlamenti választásokra készülő ország egyik legnépszerűbb pártjának, a Liberális-Demokrata Pártnak (PDL) az elnöke."Nem titkolom, ezzel az új arénával Kolozsvárt még inkább be akarjuk kapcsolni az európai futballéletbe. Szeretnénk, ha a jövőben akár Európa-bajnoki mérkőzésnek is otthont adna a stadion" - mondta Boc.

"Jó esélyt látok arra, hogy amennyiben Románia Magyarországgal közösen pályázik az Eb-rendezésre, a mérkőzéseknek Kolozsvár is otthont adjon. Ha Hollandiának és Belgiumnak sikerült, vagy Dél-Korea és Japán világbajnokságot is rendezhetett, akkor nekünk miért ne sikerülhetne?"

Kolozsváron a helyi Universitatea arénájának a helyére terveznek új, 30 ezer férőhelyes stadiont. A munkálatok a tervek szerint decemberben kezdődnek.Ionut Lupescu, a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) ügyvezető igazgatója szerint a kezdeményezés Emil Boc "magánakciója", de a maga részéről üdvözlendőnek tartja az ötletet.

"Románia csak akkor rendezhetne egy szomszédos országgal közösen labdarúgó Európa-bajnokságot, ha rendelkezne legalább négy, ötcsillagos minősítésű futballstadionnal" - mondta az MTI-nek Lupescu. "Jelenleg még csak az első épül Bukarestben, de ha más városokban is beindulnak a kolozsvárihoz hasonló projektek, illetve teljesülnek a rendezéshez szükséges egyéb feltételek, a szövetségen nem fog múlni a kandidálás."

A közös román-magyar pályázat gondolata nem új keletű, 2004 januárjában Gyurcsány Ferenc akkori gyermek-, ifjúsági és sportminiszter Bozóky Imrével, a Magyar Labdarúgó Szövetség akkori elnökével közösen tárgyalt Bukarestben a 2012-es Eb megrendezésének lehetőségéről. Akkor a felek abban állapodtak meg, hogy mindkét ország megfontolás tárgyává teszi a közös kandidálás lehetőségét. Magyarország végül Horvátországgal közösen jelentkezett, a versenyből pedig az ukrán-lengyel pályázat került ki győztesen, a magyarok és horvátok szavazat nélkül zárták a versenyt.

Magyarország először a 2004-es Eb-re pályázott közösen a szomszédos Ausztriával, akkor Portugália nyert, majd a soron következő, 2008-as torna megrendezéséért egyedül indult, ennek lebonyolítási jogát azonban Ausztria és Svájc kapta."Őszintén megtisztelő a polgármester úr által felvetett gondolat, de hozzánk eddig semmiféle értesítés, hivatalos megkeresés nem érkezett ez ügyben. Amennyiben sor kerül ilyesmire, akkor természetesen szívesen tárgyalunk erről a számunkra is újdonságot jelentő elképzelésről, de addig érdemben nincs mit mondani róla" - reagált a romániai hírre a magyar szövetség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

sharapova2008
2008. október 10. 19:51
Úgy veszem észre,hogy a sport területén is gyakran érvénysül a hazai irracionális gondolkodás,az áttekintőképesség hiánya,az érzelmek és a valóság összekeverése.Olyanok vagyunk,mint a buta cserebogár,amely a-kár tizszer is nekimegy ugyanannak a falnak,az legalább-elhallgat...Mi nem,mondjuk a mondókát.Kétszer elveszitettük a labdarúgó EB-rendezési jogát,mert gyenge az infrastruktóránk,nincsenek normális stadionjaink,s főként:nincs európai szintű labdarúgásunk,jelenleg a 65.-ek vagyunk a világranglistán,többek között 12 afrikai válogatott is megelőz bennünket.Láttuk a Pekingi Olimpiát,mégis olimpiát akarunk rendezni,láttuk az utóbbi foci EB-t,mégis újra "vállalkoznánk",de azóta sem tettünk semmit az előrehaladás érdekében.Elképesztő felelőtlenség!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását