2024. május 5. - Györgyi

Mérei Ferenc nevét vette fel a fővárosi pedagógiai intézet

Mérei Ferenc pszichológus nevét viseli ettől a tanévtől a Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet - tájékoztatta az intézet az MTI-t.
2008. október 9. csütörtök 13:54 - Hírextra
A csütörtöki névadó ünnepségen Demszky Gábor főpolgármester Mérei Ferenc családtagjai jelenlétében megnyitotta a pszichológus életút-kiállítását, és felavatta az intézet falát díszítő emléktáblát.

A főváros pedagógiai intézetének kiemelkedően fontos szerepet kell játszania a fiatalok sorsának megsegítésében a tehetséggondozástól a megnemértettség-érzés és agresszió kezelésén át a pályaválasztásig. Ezért viseli mostantól az intézet a tudós pedagógus-pszichológus, Mérei Ferenc nevét - mondta Demszky Gábor főpolgármester a névadó ünnepségen.

Az MTI-hez eljuttatott tájékoztató szerint nem csupán névváltoztatásról van szó, megújultak a pedagógiai szolgáltatások is az intézetben. Az iskolai agresszió kezelésére és megelőzésére munkacsoportot hoztak létre, a szaktanácsadói rendszert gyökeresen átalakították, és egy hete startolt a Fővárosi Oktatási Portál is.

Mérei Ferenc Kossuth-díjas pszichológus 1909-ben született a fővárosban. Párizsban két diplomát szerzett, majd hazatérve Szondi Lipót pszichiáter tanítványa és munkatársa lett. Később, mint kortársai közül többen is, származása és politikai üldöztetése miatt volt munkaszolgálatos, ült börtönben, folyt ellene koncepciós per. 1945 után az intézet jogelődje, a Fővárosi Lélektani Intézet igazgatójaként kapott valódi lehetőséget elméleteinek és reformpedagógiai gyakorlatának kipróbálására. Életútjára mindvégig jellemző volt, hogy a hatalom kontrollja alatt kell dolgoznia, ez a nyomás az 1970-es évek közepétől kezdett enyhülni.
Mérei Ferenc 1986-ban hunyt el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását