2024. május 16. - Mózes, Botond

Az államfő folytatja az országjárást

A Hortobágyi Nemzeti Parkba látogat október 19-e és 21-e között Sólyom László köztársasági elnök, aki ezzel a tavaly januárban kezdődött Értékőrző Tájak és Emberek Magyarországon elnevezésű országjáró sorozatának már a hatodik állomására érkezik meg - táj
2008. október 9. csütörtök 15:21 - Hírextra
A köztársasági elnök Magyarország legrégebben alapított, és legnagyobb területű nemzeti parkjába indul a jövő hét végén.A főosztályvezető elmondta, hogy a látogatás a Tisza-tó térségében és Hortobágyon kezdődik majd, az utazás vége pedig északkeleten, a beregi térségben lesz.

Kumin Ferenc kiemelte: a mostani túra egyik fontos témája a falusi kisiskolák működése és megmaradása lesz.Az államfő Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében meglátogat egy olyan falusi kisiskolát, amely példája lehet a helyi közösség összefogásával sikeresen életben tartott és jó eredményeket elérő oktatási intézménynek - fogalmazott.

Látogatása során a köztársasági elnök részt vesz az észak-alföldi régió tájgazdálkodási lehetőségeinek kérdéseivel foglalkozó fórumon, illetve a beregi térségben találkozik majd olyan civil szervezetekkel is, amelyek a Tisza felső folyásánál végeznek elsősorban a vízgazdálkodással kapcsolatos ökológiai munkát.

A beregi térségben járva a köztársasági elnök láthatja azt is, hogy a térség falvainak a 2001-es nagy árvíz pusztítása után hogyan sikerült újjáépülniük.Érdekességként Kumin Ferenc elmondta még: az államfő Hajdúhadházon egy olyan honvédségi lőtérre, a Bocskai Lövészdandár gyakorlóterére látogat, amely a Nyírség legnagyobb összefüggő homoki gyepterülete, és egyben a honvédség és a nemzeti park együttműködésének szép példája is.

A Hortobágyi Nemzeti Park hazánk első és legnagyobb kiterjedésű nemzeti parkja. A védetté nyilvánító határozattal 1973-ban alakulhatott nemzeti parkká 52 ezer hektáros területen, amely a folyamatos bővítések és összevonások révén ma már több mint 82 ezer hektár védett területet foglal magába.

Sólyom László országjáró sorozatának első állomásaként, még 2007 januárjában, a Körös-Maros Nemzeti Parkba látogatott, 2007 májusában a Fertő-Hansági és Őrségi Nemzeti Parkba utazott, tavaly októberben az Aggteleki Nemzeti Park nevezetességeit tekintette meg, míg 2008 áprilisában a Duna-Ipoly Nemzeti Park működési területén, majd május végén a Duna-Dráva Nemzeti Parkban tett látogatást. A mostani túra lesz a sorozat következő, hatodik állomása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását