2024. április 28. - Valéria

Le akarják nyomni a Fideszt és az MSZP-t

Budapesten, s további öt vidéki (Győr, Szeged, Debrecen, Nyíregyháza, Pécs) városban mutatkozott be egyszerre ma a „Lehet más a politika!” (LMP) nevű társadalmi kezdeményezés. A sajtótájékoztatót Schiffer András, Jávor Benedek és Rauschenberge
2008. október 8. szerda 15:59 - Kőrösi Viktor Dávid
Schiffer András

Tisztában vagyunk azzal, hogy ma a politikát leginkább a szkepszis és az undor jellemzi – kezdte beszédét Schiffer András. Szerinte a társadalom szemében épeszű, épp erkölcsű ember nem lehet politikus, a politika ugyanis az oligarchikus csoportok játékszere. Ennek „eredménye”, hogy ma már a plázavilágon, az értelmetlen fogyasztáson, a beruházások körül kiderülő, politikusoknak visszautalt százalékok, s a következmények nélküliség senkinél nem vágja ki a biztosítékot. Schiffer szerint a mai szekértáborok a kölcsönös elrettentés stratégiáját használják önmaguk fenntartására, s az elmúlt század kibeszéletlen traumáival manipulálják a társadalmat. Mindeközben a globalizáció féktelenül történik Magyarországon, az igazságtalanság érzete, valamint a mélyszegénység pedig egyre növekszik.

Schiffer hozzátette: a politikai intézményeket övező korrupció már vezérelv, a nagyvállalatok számára nem a piac, hanem a kilobbizott döntések és a szabályok kikerülése az elsődleges, ami a kis és középvállalatok helyzetét még tovább rontja.

Ez az összkép, a környezetszennyezés, a fuldokló városok, a központok és a vidék egymástól való távolodása eredményezi azt – mondta Schiffer –, hogy a választók 30-40%-a választana szívesen a mai pártok helyett egy harmadik erőt. Már csak azért is, mert a globalizációt kritizáló baloldaliaknak, a populizmusra immunis konzervatívoknak, valamint az emberjogi, alkotmányos liberalizmus pártján álló, a piac mindenhatóságában nem hívő liberálisoknak nincs képviselete Magyarországon.

Ezért sokan nem a legjobbra, hanem a legkisebb rosszra szavaztak. Schiffer ehhez hozzátette: azért vannak itt, hogy a legközelebb a legnagyobb jót lehessen választani.

Jávor Benedek

Schiffer után Jávor Benedek vette át a szót, aki elmondta: a társadalom kérdéseire nem csupán a politikai elit nem tud válaszokat adni, de a politikai keretek, sem megfelelőek ehhez. Az új keretek megvalósítása érdekében indítják el az LMP-t – mondta Jávor, majd hozzátette: a valós, hiteles alternatíva nyújtásához négy kritériumnak kell megfelelni.

Hitelesség: a kérdés azon múlik, hogy a választókat felnőttnek tekintve, valós problémákról, valós megoldásokról tud-e beszélni egy párt vagy mozgalom. Következetesen kell képviselni a fenntarthatóságot, a társadalmi igazságosságot és a társadalmi részvétel hármas elvét, s magát sem méri más mércével, mint a többi politikust, pártot.

Részvétel: „ehhez vissza kell foglalni az emberek számára a politikát”, elhitetni velük, hogy ez nem egy „sötét úri huncutság”. Lényeges, hogy az átláthatatlan egyezségek helyett a döntések meghozatalában, az ellenőrzésben az átlagember is lehetőség szerint részt tudjon venni.



A pénzügyi átláthatósághoz mentessé kell válni a pártfinanszírozás sötét üzelmeitől, nem kell a kiskapukat keresgélni. Jávor szerint a költekezésekhez nem pénzemberekre, hanem a szimpatizánsokra kell támaszkodni.

A jobb-bal sémából való kitörés az LMP számára a különböző eszmekörökből való merítést és azok kritikáját jelenti. Az LMP nem lát tartalékot a „botrányról botrányra bukdácsoló parlamenti erőkben”, ami az LMP létrejöveteléhez vezetett.

Jávor elmondta: az LMP ötlete több mint egy éve fogalmazódott meg, amikor különböző terület értelmiségijei kezdtek azon gondolkodni, hogy milyen feltételei vannak egy ökopolitikai párt megjelenésének, valamint azon, hogy az LMP célkitűzései megvalósíthatóak-e Magyarországon.

A Lehet más a Politika!-nak egyelőre 300 fős hálózata van, jelen van valamennyi megyében, ami a siker biztosítéka – fejezte be Jávor.

Rauschenberger Péter

Rauschenberger elmondta: ma divat, hogy amikor egy új párt megjelenik, akkor feltűnnek a máshol leharcolt, lejáratódott politikusok. Van ezen túl néhány milliárdos, aki jó befektetésnek tekinti a pártokat, a többi pedig a színfalak mögött történik. Az LMP nem ilyen párt akar lenni, mert ilyen párt már van – mondta Rauschenberger. Az LMP-t az különbözteti meg a többi párttól, hogy a szimpatizánsainak áldozatvállalására támaszkodik anyagi és nem anyagi adományok szempontjából egyaránt, sőt, be lehet szállni a programalkotási folyamatokba is.

Mecénások nélkül?

A HírExtra kérdésére, miszerint pénzes mecénások nélkül hogyan képzelik el a kampányköltségek fedezését Jávor Benedek elmondta: a mai parlamenti pártokat jellemző kampányköltségek egyszerűen törvényellenesek, nekik nem ezzel kell versenyezni. A minimálisan látszó, hatékony kampány más eszközökkel is előteremthető: az USA-ban a politikusok nagyon komolyan támaszkodnak a saját szimpatizánsaik jóindulatára, anyagi és nem anyagi tekintetben is. Ebben vannak tartalékok, a társadalom meggyőzhető és mozgósítható, meggyőzhető arról, hogy ha egy társadalmi kérdésekkel foglalkozó elitet szeretnének, akkor azért áldozni kell valamennyit.

Akikre számítanak

Emellett a hazai kis- és középvállalati szektor mérhetetlenül kiábrándult a magyar gazdaságpolitika irányából és teljesítményéből, primer érdeke, hogy legyen egy olyan erő, aki képes ellenőrzése alá vonni a gazdasági folyamatokat. Az LMP a kis- és középvállalkozásokra, valamint a „komolyabb gazdasági lehetőségekkel rendelkező állampolgárokra” is számít.



Schiffer András hozzátette: az embereket nem csak a médián keresztül lehet elérni, hanem helyben is.

A sajtótájékoztatón elhangzott: egy olyan vállalkozásba fogtak, amelynek menetéről nincs meg a teljes tudásuk – csupán szeretnének egy jobb országot. Nem biztosak abban, hogy a rendelkezésre álló erőforrások elegendőek ahhoz, hogy a változásra valódi esélyt teremtsenek, de bíznak benne. „Kötelességünknek érezzük megpróbálni” – hangzott el.

Fotók: Fejér Bálint
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását