2024. május 3. - Tímea, Irma

Gáza régészeti múzeuma

Egy palesztin vállalkozó hozta létre a Gázai övezet egyetlen működő régészeti múzeumát, az al-Matafot.
2008. október 6. hétfő 07:15 - Hírextra
Az 50-es éveiben járó Dzsaudat Dzsudari 22 évvel ezelőtt kezdte gyűjteni az ókori tárgyakat. A múzeumban kiállított 300 darabon kívül, helyszűke miatt otthonában őrzi mintegy ezret. Kovakő nyílhegyek, perzsa amforák, római hajóról származó ólomkemence, görög Aphrodité-fej, Kr. e. XIX. században készített, emberfejet ábrázoló dombormű tartoznak a legértékesebb tárgyai közé - írta az El País című spanyol napilap.

A 367 négyzetkilométernyi terület a régészet kimeríthetetlen kincsesbányája, fáraók, főniciaiak, rómaiak, bizánciak, perzsák, arabok hagyták ott nyomaikat. Gáza az ókor egyik legforgalmasabb pontja volt a Földközi-tenger keleti részén. Távol-Kelet és Európa kereskedelmi útvonalán terült el. Az építkezési vállalkozó Dzsudari szintén minden munkájánál talál valamilyen régi tárgyat. Gyűjteménye gyarapításában segítik a halászok, valamint a tengerparton játszó gyerekek is.

Dzsudari a múzeum fenntartását missziónak tekinti, meg akarja mutatni, hogy létezik egy másik, egy békés Gáza is azon a földön, amely 2500 éve szüntelen háborúk színhelye.

És az al-Mathaf valóban érdeklődést kelt. A megnyitása óta eltelt másfél hónap alatt 15 ezren nézték meg, köztük ötezer diák.

A múzeum a palesztin kormánytól és helyi hatóságoktól nem kap anyagi támogatást, ennek okát Dzsudari abban látja, hogy egyrészt jelenleg más prioritások vannak, másrészt Gáza még ébredt tudatára annak, hogy a régészeti örökséget meg kell őrizni. Évek során sok minden került ki ebből az övezetből, most már ez nem lehetséges.

A múzeum alakításában svájciak és a franciák segítenek, mivel a leletekhez csak arab feliratok vannak és a magyarázat is hiányos.

A múzeumba a belépés ingyenes és teraszával, ahol kő ágyúgolyók és bizánci oszlopfők mellett hűsítőket szolgálnak fel, valóságos oázis a Sati menekülttábor közelében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Usama bin Muhammad bin `Awad bin Ladin
2008. október 6. 20:30
Látod!
A hülye nyelveteket annyira sem tisztelik itt, hogy megjelenhetnének a héber karakterek!?
Vigyázz, nehogy agyvérzést kapj, vagy megpukkadj, te szerencsétlen, a betűkbe kapaszkodó fuldokló. :)
Usama bin Muhammad bin `Awad bin Ladin
2008. október 6. 20:27
תקשיב היהודית עפר. לחזור בו, משום שאני לתוך להקיש את החרא שלך ואתה לחנוק שם, מאשר פעם אחת אמא שלך!
aser
2008. október 6. 11:48
Jellemző,hogy a Palesztin Autonómia Hatóság nem adott egy agórát sem,holott költségvetésüket külfölről fizetik:EU 50%,USA 30%Japán 10%,Izrael 10%-ot ad! Ugylátszik az arab vezetőknek még sokat kell átutalniuk magánszámláikra! Érdekes ez a Muzeum kezdeményezés,mert az arabok minden régiséget lerombolnak,vagy ráépitenek?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását