2024. április 26. - Ervin

A határon túli magyar irodalom napjai Székesfehérváron

A Duna menti irodalmi konföderáció megteremtésének lehetőségeiről, esélyeiről fejtik ki gondolataikat a határon túli magyar irodalom napjai hétfőn Székesfehérváron megkezdődött rendezvénysorozatának a résztvevői.
2008. október 6. hétfő 13:59 - Hírextra
A hagyományos, kétnapos találkozóra tizennyolcan érkeztek a környező országokból, s a hazai irodalmi élet képviselői közül is többen bekapcsolódtak a konferencia munkájába.

A résztvevőket köszöntötte Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár polgármestere, Spányi Antal megyéspüspök, valamint a Magyar Írószövetség elnöke.

Vasy Géza az MTI érdeklődésére elmondta: rendkívül nagy jelentőségük van székesfehérvárihoz hasonló találkozóknak, mert erősítik az anyaország és a határon túli irodalom képviselőinek és az irodalmi folyóiratoknak a kapcsolatát, felkeltik az olvasó emberek körében is az érdeklődést az anyaországon kívüli alkotók művei iránt.

A hagyományos székesfehérvári találkozónak évente visszatérő vendégei is vannak: közéjük tartozik Pomogáts Béla irodalomtörténész, aki hétfőn tartott előadást. Rajta kívül a konferencia nyitónapján Szakolczay Lajos és Mezei László előadását hallhatták még a résztvevők.

A rendezvény keretében hétfőn kiállítást is nyitnak Tari István délvidéki költő, író és grafikusművész munkáiból, este pedig az aradi vértanúkra emlékeznek saját műveikkel a konferencia résztvevői a székesfehérvári Hősök terén.

Kedden írófórumot tartanak, rendhagyó irodalomórák lesznek a város több oktatási intézményében, valamint könyvvásárra és dedikálásra is sor kerül.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását