2024. május 2. - Zsigmond

A Fidesz két plusz helyet akar

A Fidesz levélben kezdeményezte Szili Katalin házelnöknél, hogy Ágh Péter és Borsos József fideszes képviselő kerüljön a költségvetési bizottságba a két volt fideszes, jelenleg független Lengyel Zoltán és Tóth András helyére - mondta Répássy Róbert, a Fid
2008. október 6. hétfő 15:08 - Hírextra
A képviselő közölte: a levélben egyrészt arra hivatkoznak, hogy 2006-ban volt egy politikai magállapodás az öt parlamenti párt között, amely "darabra pontosan" rögzítette, melyik frakciónak hány helye van a bizottságokban, a Fidesz azonban most nem tud annyi tagot küldeni, mint amennyi ebben a megegyezésben szerepel.

A Fidesz azzal is érvel, hogy időközben módosult a házszabály, amely kimondja: a bizottságokban ugyanabban az arányban kell képviseltetni a frakciókat, mint a plenáris ülésen.

Répássy Róbert elmondta: Ágh Pétert és Borsos Józsefet szeretnék delegálni a költségvetési bizottságba. A két fideszes képviselő jelenleg az Ifjúsági, szociális és családügyi bizottságban tevékenykedik, de helyüket nem akarják betölteni, így a Fidesz szerint itt lehetne tag a két független képviselő.

A múlt héten éppen Lengyel Zoltán és Tóth András hiányzásán múlt, hogy a szocialisták egyedül meg tudták szavazni az adótörvények és a Robin Hood-adó általános vitára való alkalmasságát a költségvetési bizottságban. A 29 tagú testületből csak ők ketten hiányoztak. Az MDF-es Herényi Károlynak az ülés közben kellett távoznia, ezért a fideszes képviselőket bízta meg, hogy távollétében helyette szavazzanak. Így hiába mondott nemet a jövő évi adótörvényekre az SZDSZ, a Fidesz, a KDNP és az MDF is, a szocialisták szavazataival a bizottság 14 igen és 13 nem mellett általános vitára alkalmasnak találta a javaslatot. A Robin Hood-adóról szóló előterjesztés általános vitára alkalmasságát is csak az MSZP támogatta a bizottság ülésén.

Varga Mihály, a költségvetési bizottság fideszes elnöke akkor az MTI-nek elítélte Lengyel Zoltán és Tóth András magatartását. Mint mondta, a két független képviselő olyan felelőtlen módon viselkedett, ami nem menthető. Szerinte mindketten tudták, hogy ezzel az MSZP álláspontját támogatják.

"Lassan időszerű lesz a kilóra megvett képviselők frakcióját megalakítani a magyar parlamentben, mert úgy tűnik, néhány képviselőnek nem az számít, hogy az ország előre megy, vagy sem, hanem másfajta szempontokat mérlegel a szavazat leadásakor vagy éppen le nem adásakor" - fogalmazott Varga Mihály.
Az MTI megkereste a két független képviselőt: Lengyel Zoltán családi okokra hivatkozott, Tóth András pedig azt mondta, külföldi útja miatt nem vett részt az ülésen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását