2024. május 2. - Zsigmond

Zajlik a műszaki mentés Monorierdőnél

Zajlik a műszaki mentés Pilis-Monorierdőnél, ahol az eddigi adatok szerint három ember meghalt, 27 pedig megsérült, amikor két vasúti szerelvény összeütközött hétfő délelőtt; a baleset helyszínen tartózkodik a közlekedési miniszter, a katasztrófavédelem v
2008. október 6. hétfő 15:04 - Hírextra
Tatár Attila, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője az MTI-nek azt mondta: a balesetről a riasztás 10 óra 30 perckor érkezett a tűzoltóságra, az első egységek pedig már 10 óra 41 perckor a helyszínre érkeztek. Az altábornagy rendkívül súlyosnak értékelte a balesetet, ugyanakkor rámutatott: a tűzoltók kiválóan teljesítenek a mentési munkálatokban.

Az OKF főigazgatója azt mondta, 30 tűzoltó kilenc járművel vonult a helyszínre, a műszaki mentőcsoport pedig feszítő-vágó eszközökkel és gyorsvágókkal próbálja átvágni az egymásba fúródott vonatkocsikat.

Tatár Attila tájékoztatása szerint a vasúti felsővezetéket áramtalanították, és amint sikerült a vonatkocsit átvágni, a MÁV műszaki mentőcsoportjának darujával emelik szét a szerelvényt.
Győrfi Pál tájékoztatása szerint egy férfi és két nő halt meg a helyszínen a baleset következtében, de elképzelhetőnek tartja, hogy a roncsokból további holttesteket is kiemelhetnek a tűzoltók.

Hozzátette: mentőhelikopterrel négy életveszélyes sérültet, mentőautókkal pedig négy súlyos és 19 könnyű sérültet szállítottak kórházba. Sigulinszki Tibor, a MÁV szóvivője az MTI-nek a helyszínen azt mondta, a biztosítóberendezés hibásodhatott meg, ez okozhatta a vonatbalesetet.
A szóvivő egyelőre nem tudta megmondani, hogy az Intercity vonat utolsó kocsijába, amely a legsúlyosabban sérült meg, hány darab helyjegyet adtak el.

Bényi Mónika, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese azt közölte, hogy a történtek miatt a rendőrség vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetése miatt eljárást indított.

Az MTI tudósítói azt látják, hogy a második szerelvény mozdonya az elől haladó vonatszerelvény alá fúródott, több vagon leesett a sínekről. A tűzoltók a sérülteket az ablakokon keresztül mentették ki, és összegyűjtötték az utasok táskáit, értékeit, azokra a rendőrök vigyáznak.

Dobson Tibor, az OKF szóvivője elmondta, hogy délután 14 órára az összes sérültet elszállították a helyszínről a mentők, csak néhány táska, ruhanemű maradt a helyszínen. Véleménye szerint az összeroncsolódott és egymásba fúródott szerelvények között túlélő már nem lehet.

Az MTI helyszíni tudósítói arról is beszámoltak, hogy a baleset közelében, ahol családi házas övezet van, több száz ember gyűlt össze, figyelik a mentést, illetve várják a hozzátartozókról érkező híreket.
A Pest Megyei Védelmi Bizottság elnöke szintén a helyszínen tájékozódott a balesetről, és az MTI-nek küldött közleményben részvétét fejezte ki az áldozatok családjának. Szűcs Lajos köszönetet mondott a mentésben résztvevőknek, és közölte: a Monori Szakorvosi Rendelőintézetükben folyamatosan biztosítják a sérültek szakszerű és gyors ellátását.

Bízom benne, hogy az alapos szakmai vizsgálat mihamarabb választ ad arra, hogy emberi mulasztás vagy technikai hiba okozta-e a súlyos vonatbalesetet - írta az MTI-nek küldött közleményében a megyei védelmi bizottság elnöke.

A Fővárosi Önkormányzat sajtóirodája azt közölte, hogy fővárosi polgári védelem szakemberei is részt vesznek a mentésben, és egy 24 sérült szállítására alkalmas busszal és egy úgynevezett "vezetési pont autóbusszal" érkeztek a helyszínre, amely telekommunikációs központként szolgál és a mentés koordinálását segíti.
Tájékoztatásuk szerint az Állami Egészségügy Központ mellett a sérülteket három fővárosi fenntartású kórház is fogadja. Az István Kórház Merényi Trauma Centrumába a délelőtt folyamán két súlyos, életveszélyes beteget szállítottak mentőhelikopterrel, és több ambuláns beteg érkezett mentővel vagy a saját lábán. A Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházaiba eddig egy súlyos sérültet szállítottak, a Péterfy Kórház Baleseti Központja is felkészült az ambuláns sérültek fogadására. A sérültek ellátását folyamatosan végzik a kórház szakemberei.
A Fővárosi Önkormányzat sajtóirodája azt közölte: a hozzátartozók a 347-3841-es telefonszámon érdeklődhetnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását