2024. május 16. - Mózes, Botond

Hatékonyabb módszer graffiti ellen

A korábbiaknál hatékonyabb és lényegesen olcsóbb módszert dolgoztak ki a graffitik eltávolítására a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Kolloidkémiai Tanszékének kutatói - közölte Dékány Imre akadémikus, a tanszék vezetője pénteken a Tisza-parti városban.
2008. október 3. péntek 12:59 - Hírextra
Az egyetemen kifejlesztett nanoszerkezetű folyadékok képesek arra, hogy a graffitik rendkívül makacs festékét fellazítsák, így azok mosással vagy súrolással eltávolíthatóvá válnak - mondta a professzor a módszert bemutató sajtótájékoztatón, amelynek ideje alatt több négyzetméternyi, falfirkával teli felületet tisztítottak meg a fejlesztést támogató IKV Zrt. munkatársai.

A fejlesztési eredmények szabadalmaztatását megkezdte az SZTE, a találmány nyomán létrehozott termékcsalád gyártásának előkészítése pedig elindult egy szegedi vállalkozásnál - közölte a kutató. Hozzátette: a technológia lényegesen hatékonyabb és harmadannyiba kerül, mint a már piacon lévő hasonló vegyszerek.

Németh István, a szegedi IKV Zrt. vezérigazgatója elmondta, a cég együttműködési megállapodást kötött az egyetemmel a graffiti-eltávolító módszer kidolgozására és innovációs alapjából közel 5 millió forinttal támogatta a kutatásokat.

A technológiát már két hónapja alkalmazzák Szegeden, s azt is vizsgálják, hogy falfelülettől és festéktípustól függően milyen összetételű vegyszer a leghatékonyabb - tudatta a vezérigazgató.
A szakember elmondta, egy Szegeden 2004-ben végzett felmérés szerint akkor félmilliárd forintba került volna a város graffiti-mentesítése. A vezérigazgató jelenleg ennek költségeit 700 millió forintra becsüli.

Az IKV Zrt. a nyár elején a rendőrséggel és a rendészeti szakközépiskolával is együttműködési megállapodást kötött, a megerősített járőrözésnek köszönhetően a városban sikerült csökkenteni az új falfirkák számát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását