2024. május 11. - Ferenc

Elfogultság miatt a fővárosban döntenek az egri kórházról

Elfogultság miatt a Fővárosi Ítélőtáblára továbbította a Heves Megyei Bíróság az egri önkormányzat keresetét, amelyben a Heves Megyei Önkormányzat és a HospInvest Zrt. között, az egri kórház üzemeltetéséről szóló szerződés megsemmisítését kéri a város - t
2008. október 2. csütörtök 15:51 - Hírextra
Kovács Péter felidézte, hogy Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata, mint felperes szeptember 24-én keresetlevelet nyújtott be a Heves Megyei Bírósághoz, a Heves Megyei Önkormányzat, a HospInvest Zrt. és a Markhot Ferenc Kórház, mint alperesek ellen.

A város az alperesek által Egerben 2008. március 27. napján megkötött vagyonkezelői-, használati és hasznosítási szerződés érvénytelenségének a megállapítását kéri a bíróságtól.

A Heves Megyei Bíróság bírái az ügyben bejelentették elfogultságukat. Döntésüket azzal indokolták, hogy valamennyien az alperesek között szereplő megyei kórház ellátási körzetéhez tartoznak.

Ugyanakkor a vagyonkezelés átadásának megítélésében megosztott kórházi személyzet: orvosok, ápolók, adminisztratív és fizikai dolgozók között rokonaik, köztük közeli hozzátartozóik és barátaik vannak, akiket egzisztenciálisan érint a per kimenetele.

A Heves Megyei Bíróság elnöke ezért az eljárás iratait csütörtökön felterjesztette a Fővárosi Ítélőtáblához az eljáró bíróság kijelölése érdekében - mondta a szóvivő.

A szocialista vezetésű megyei önkormányzat március 25-én hagyta jóvá azt a szerződést, amelynek alapján a következő húsz évben a HospInvest Zrt. működtetheti a Markhot Ferenc kórházat. A vagyonkezelésre kiírt tenderen a HospInvest mellett a Debreceni Egyetem is pályázott és pályázaton kívüli ajánlatot nyújtott be az egri önkormányzat.

A HospInvest Zrt. augusztus közepén adta be a működési engedély iránti kérelmét az ÁNTSZ-hez, amelyet hétfőn kapott meg a népegészségügyi szolgálattól.

Időközben a Heves Megyei Bíróság jogerősen hatályon kívül helyezte a megyei önkormányzat határozatát, amely a HospInvestet nyilvánította a kórház vagyonkezelésére kiírt pályázat győztesének. Az indoklás szerint, a HospInvest pályázati dokumentációjához csatolt banki igazolás nem felelt meg a pályázati kiírásban foglaltaknak.

Az egri önkormányzat ezt követően jelentette be, hogy pert indít a vagyonkezelési szerződés megsemmisítéséért.

Az MTI által korábban megkérdezett jogászok szerint ugyanis az ítélet nem érinti közvetlenül a megye és a cég között létrejött szerződést, annak felbontása polgári peres úton kezdeményezhető. A szerződés felbontását a szerződő felek vagy olyan fél - például a tenderen vesztes pályázó - kezdeményezheti, amelyet közvetlenül hátrányosan érintett az utóbb jogellenesnek ítélt önkormányzati döntés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását