2024. április 26. - Ervin

Roma zenészek foglalkoztatása

Amennyiben a roma muzsikusok tehetséggondozó alapot hoznak létre, az abba fektetett minden egyes forinthoz egy másikat ad az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) - hangsúlyozta Hiller István, a tárca vezetője a roma zenészeknek szervezett kerekasztal
2008. október 1. szerda 15:50 - Hírextra
Teleki László, a roma ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott arról számolt be: hasonló támogatási ígérete van a kancelláriaminisztertől.

Hiller István kiemelte, hogy a roma kultúra a magyar nemzeti kultúra integráns része. Megerősítette, hogy mivel a tárca jövő évi költségvetési tervében 37 milliárd forintnyi plusz van, létrehoz egy kasszát, amelyet megnyit, ha a romák alapítványa létrejön. Hozzátette: a nagy felelősséget viselő roma zenészek a teljes roma társadalom problémáit nem oldhatják meg, de a művészek által fölmutatott jó példák, az oktatás hosszú távon sikert ígér.

A miniszter kiemelte: az előadóművészeti törvény, ha elfogadják, 2009-ben a színházi, zenei, táncos szakmák részére összesen több mint 14 milliárd forintos finanszírozási keretet biztosít. "Ha van törvény, van pénz" - fogalmazott a miniszter.

A tárcavezető bejelentése kapcsán a konferencia házigazdája, Teleki László az MTI-nek elmondta: a kormányzat elfogadta kezdeményezését, hogy jöjjön létre a roma muzsikusok támogatására szolgáló alap.

"A roma muzsikusok fogjanak össze, hozzanak létre egy alapot saját erejükből, ezzel bizonyítsák be, hogy a roma társadalom nem csak kérni, hanem adni is hajlandó. A kulturális tárca és a Miniszterelnöki Hivatal minden forinthoz ad még egyet, így a források kétharmada kormányzati eredetű lehet" - fogalmazott a politikus.

Teleki László kifejtette: egy hálózatot szeretnének kialakítani, amely segítene abban, hogy a roma muzsikusok és a vendéglátóhelyek vezetői kapcsolatba kerüljenek, így a foglalkoztatásuk javulna. A hálózat első lépcsőben a megyei jogú városokat érintené.

Ezzel párhuzamosan az OKJ-s képzés visszaállítását is szorgalmazzák. A vitában többen is hangsúlyozták, hogy mivel 2006-ban a gazdasági miniszter - a versenyjogi korlátozás megszüntetésére hivatkozva - eltörölte a zenészek vizsgáztatási kötelezettségét, ezzel foglalkoztatási esélyeik romlottak. Ez ügyben már öt Kossuth-díjas roma zenész, köztük a beszélgetésen jelen lévő Boros Lajos és Kállai Kiss Ernő levélben fordult az oktatási tárcához.

A roma zenészek foglalkoztatási lehetőségeiről szervezett parlamenti kerekasztal-beszélgetésen Arató Gergely, az OKM államtitkára szerint a vizsgáztatás megszüntetését a tárca sosem támogatta, és arra törekszenek, hogy megtalálják ebben a kérdésben a megfelelő, EU-konform szabályozást.

Borovszky Tímea, az OKM roma integrációs titkárságának főigazgatója a konferencia résztvevőinek arról beszélt, hogy a Nemzeti Kulturális Alapnál egy évi 50 millió forintos külön keretet hoznak létre saját alkollégiummal a roma kulturális programok számára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását