2024. április 27. - Zita

Gyurcsány az új költségvetésről

A jövő évi költségvetésben közoktatási és közművelődési célokra nemzeti forrásból 37 milliárd forint jut, amelyet további 90-95 milliárd forinttal egészítenek ki uniós források - közölte Gyurcsány Ferenc kormányfő, miután pedagógiai szervezetek vezetőivel
2008. október 1. szerda 15:47 - Hírextra
Ezek a források az elmúlt ötven év legnagyobb fejlesztéseit teszik lehetővé - összegezte a miniszterelnök. Hozzátette: a közoktatás az egyetlen olyan területe a költségvetésnek, amely arányaiban többet kap jövőre.

A kormányfő idézte a konzultáció egyik résztvevőjét, aki szerint a rendszerváltás óta ez az első olyan átfogó program a közoktatás megújítására, amely élvezi a szakma túlnyomó többségének támogatását.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy a szakma és a közoktatás-politika ritkán látott eredménye az Új tudás program, a szakma túlnyomó része magáénak érzi a programot.

A kormányfő utalt arra, hogy a Megegyezés programban - a rendszerváltás óta példa nélküli módon - úgy foglalt állást a kormány, hogy egyetlen olyan terület van, amely középtávon a nemzeti jövedelemből a mainál arányaiban is többel részesedhet. Ez azt jelenti, hogy a közoktatás, a szakképzés nemzeti jövedelemből történő részesedése mintegy ötven százalékkal növekedhet középtávon.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter elmondta, hogy a program közoktatási és közművelődési részére jövőre jutó 37 milliárd forintból 23,3 milliárd forint az önkormányzati tárca, 13,7 milliárd forint az oktatási tárca költségvetésében jelenik meg. A program két év alatt éri el "csúcspontját", ekkorra a költségvetési támogatás 50 milliárd forintra emelkedik.
Felidézte, hogy az Új tudás programot először szakértői gárda dolgozta ki, majd nemzeti kerekasztal elé került, s 2008 februárja óta 70 helyen egyeztettek róla.

A program megvalósítása idén szeptembertől indult el. Hiller István jelezte, hogy a törvénymódosítás minden közoktatást érintő kérdésben megtörtént, további jogszabály-módosításokra nem kell számítani.

Kitért arra is, hogy közművelődésre 7 milliárd forintot különítenek el.
A miniszter közölte: az Új tudás program nagy társadalmi támogatással megvalósuló program, amely a gyermekek és diákok érdekeit, céljait szolgálja elsődlegesen.

A találkozón részt vett Tóth Tiborné miniszterelnöki megbízott, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének, a Pedagógusok Szakszervezetének, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezetnek és a Történelemtanárok Egyletének a vezetője. Jelen volt még a Magyar Alapítványi, Egyesületi és Magánoktatási Intézmények Egyesületének, a Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalmának, a Magyar Szakképzési Társaságnak, a Magyar Pedagógiai Társaságnak, és az Óvó- és Tanítóképzők Egyesületének a vezetője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását