2024. április 19. - Emma

"Hogy is tanította Montecuccoli?"

A budapesti Lágymányosi-öbölnél lévő Kopaszi-gát átépítéséről szól a Letűnt világ című dokumentumfilm, amelyet csütörtöktől vetítenek a mozik. Nemes Gyula tíz éven keresztül készült alkotása az idén elnyerte a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál dokumen
2008. október 1. szerda 12:10 - Hírextra
Mint azt Nemes Gyula az MTI-nek elmondta, dokumentumfilmje 1998 óta követi nyomon a budapesti félsziget, a Kopaszi-gát átalakulását. Felidézte, hogy az úszóházakban és faházakban élt emberek először az árvízzel, a téllel, majd az őket kilakoltató befektetőkkel küzdöttek. Végül mindenkit kilakoltattak a Kopaszi-gátról, mindent ledózeroltak és újjáépítették a félszigetet - tette hozzá a filmet producerként is jegyző Nemes Gyula.

A rendező felidézte, hogy eddigi filmjei, a Papagáj és az Egyetleneim is a Kopaszi-gát területén készültek, ezért kötődik a helyhez, amelynek egy időben lakója is volt. Véleménye szerint filmje, amely az átalakulás történetét szavak nélkül, mindössze húsz percben meséli el, arról szól, hogy a világ megállíthatatlanul halad előre és "előbb-utóbb minden le lesz betonozva". Ezzel együtt a film nem az ítélkezés, hanem sokkal inkább az egykor főként nyaralóknak otthont adó területre való nosztalgikus emlékezés céljával készült - jegyezte meg Nemes Gyula.

A Letűnt világ című film, amely elnyerte az idei Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál dokumentumfilmes fődíját, szerdai díszbemutatóját követően Gigor Attila A nyomozó című alkotásának kísérőfilmjeként kerül csütörtöktől a mozikba.

Nemes Gyula 1974-ben született Vácott. Egyetemi tanulmányait az ELTE cseh, magyar és filmelmélet szakain folytatta, majd 2002-től kezdődően a prágai FAMU hallgatója lett Vera Chytilova és Karel Vachek osztályában. 2006-ban szerzett diplomát dokumentumfilm-rendező szakon. Első alkotása, a Papagáj című rövidfilm (2001) alapjául Hrabal-motívumok szolgáltak. A mulandóság gátja című dokumentumfilmjét 2004-ben a Karlovy Vary fesztivál mutatta be versenyprogramjában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását