2024. április 25. - Márk

Együtt ünnepel a két konkurens

A Herendi és a Zsolnay válogatott termékeit mutatja be a két porcelánmanufaktúra első közös, A magyar örökség mesterei című kiállítása, melyet az Országgyűlés elnöke nyitott meg a pécsi Dómmúzeumban pénteken.
2008. május 24. szombat 06:42 - Hírextra
A Herendi és a Zsolnay gyár óriási értéket képvisel az ország és a világ porcelániparában, ezért nagyon fontos, hogy megőrizzük őket az utókor számára - hangsúlyozta Szili Katalin megnyitó beszédében. Hozzátette: a tárlat létrejötte kézfogónak, egy olyan egészséges verseny zálogának tekinthető, melyben mindkét cég egymástól függetlenül a legjobbat nyújtja és a legjobbat igyekszik kihozni magából a hazai és a nemzetközi piacon.

Úgy vélte, hogy mindkét manufaktúra termékei versenyképesek, a Zsolnay esetében azonban elengedhetetlen a jelenleg veszteséges vállalat pénzügyi helyzetének stabilizálása.

Az ünnepségen elhangzott, hogy a Herendi és a Zsolnay termékei eddig együtt csak világkiállításokon voltak láthatóak, a baranyai megyeszékhelyen azonban huszonnégy vitrinben mintegy száz, többségében ma is rendelhető, de limitált szériában készülő, diplomás, exkluzív porcelántárgyat láthat a közönség, melyek együttes értéke százhatvan millió forint.

A június 11-ig látható tárgyak között vannak a Herendi Porcelánmanufaktúra Apponyi-, Rothschild-, Viktória-mintájú készleteinek darabjai, a cég híres mesefigurái, sakk készlete, s egyebek mellett egy Schrammel Imre tervezte karneváli figura is. A Zsolnay az ománi szultán rendelésére régi múzeumi darabok felújításaként készített porcelánokkal, a Prima Primissima-díjjal járó Kincsem ló szobrával, eosin vázákkal, névjegytállal, kismadaras bonbonierrel szeretné elkápráztatni az érdeklődőket.

Bencsik Kata, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra marketing menedzsere az MTI-nek elmondta: a két vállalat a kiállítással azt szeretné hangsúlyozni, hogy bár versenytársaknak tekinthetők, jól megférnek egymás mellett, hiszen más és más ízlést szolgálnak ki.

Megjegyezte: az 1826-ban alapított Herendi és az 1853-ban létrejött Zsolnay vezetősége 1948-ig szorosan együttműködött, folyamatosan egyeztettek termékeikről, s a piaci viszonyokról.

Rámutatott, a két cég termékei között az alapvető különbség az, hogy Herenden fehér porcelánra dolgoznak, melyekre ecsettel festik a díszítő motívumokat. A pécsi Zsolnayban a porcelán elefántcsont színű, már az alapmázba színtesteket kevernek, a díszítő mintákat pedig tollal viszik fel a tárgyak felületére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását