2024. május 2. - Zsigmond

A rock and roll jellegzetes hangja volt

Káprázatos karriert futhatott volna be a rock and roll világában Eddie Cochran amerikai énekes, ha nem érte volna halálos baleset egy angliai koncertkörútján, mindössze 21 éves korában. Ha csak a Summertime Blues című dalát említjük, már az is elegendő a
2008. október 1. szerda 10:38 - Hírextra
Minnesota állam Albert Lea nevű településén született 1938. október 3-án. Középiskolás korára eléggé elmélyült a kor muzsikájában. Tanult egy kicsit dobolni, zongorázni, és főleg gitározni, miután a rádióban countryzenét hallgatva ehhez kapott kedvet. Egyébként Elvis Presleyt hallva határozta el komolyan, hogy a zenét választja. Megismerkedett egy bizonyos Hank Cochran nevű countryzenésszel (a névazonosság csak véletlen), s megalakították a The Cochran Brothers nevű formációt. Később botlott bele menedzserébe, Jerry Capehartba, aki történetesen az éppen ötven esztendővel ezelőtt megjelent Summertime Bluesnak is az egyik szerzője volt.

Korábban szerepelt a The Girl Can Help It című zenés filmben, amely jelentősen lendített karrierjén. Ebben elénekelte a Twenty Flight Rock című dalt, amelyet évtizedekkel később a Rollling Stones is "kisajátított". Ezt a Sittin in The Balcony követte, s így érkezett el a Summertime Blueshoz, majd C,mon Everybody című dalhoz, amely szinte ikertestvére az előbbinek, s csaknem ugyanolyan sikeres is volt.

A zenészek és a dalok sorsa sajátos: egyetlen egy Cochran-szám nem került a slágerlisták csúcsára, a Summertime Bluesnak is be kellett érnie a 8. hellyel. A dalnak mindenesetre több mint száz előadója volt, a leghíresebb a Who együttesé, amely Woodstockban is eljátszotta tomboló sikerrel. Ismert volt a dal a Beach Boys, a T. Rex, a Guess Who és sokan mások előadásában is.

A legjobb Cochran-dalok közül nem szabad elfeledkezni a Nervous Breakdownról és a Teenage Heavenről sem. A Jeanny, Jeanny, Jeannyt sokak szerint sokkal jobban énekelte, mint az eredeti előadó, Little Richard. A Hallelujah, I Love Her So című Ray Charles dalból is sikerült sajátos változatot csinálnia, akár Carl Perkins Blue Suede Shoes című világslágeréből.

Ez a fantasztikus énekes és színpadi előadó 1960. április 17-én közlekedési baleset áldozata lett Angliában. Vele utazott Gene Vincent, a kor másik tinédzserbálványa, akinek menyasszonya veszett oda, Vincent pedig idegösszeomlást kapott, s gyakorlatilag eltűnt a színpadokról.

Eddie Cochran már 1987-ben bekerült a rock and roll halhatatlanjai közé. Elvis Presley, Chuck Berry és Little Richard sikereit tragikusan korai halála miatt meg sem közelíthette. Legfeljebb két lemezre való dala maradt, igaz, azokról több bőrt is lehúztak az élelmes kiadók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását