2024. május 3. - Tímea, Irma

Az öregedés tényezői

Két amerikai biológus, az 59 éves Elizabeth Blackburn és a 47 éves Carol Greider kapja idén a Paul Ehrlich és Ludwig Darmstaedter-díjat, mert megtaláltak több olyan fontos tényezőt, amelynek szerepe van a sejtek öregedésében és a rák keletkezésében.
2008. szeptember 30. kedd 16:26 - Hírextra
A Paul Ehrlich neves német orvosról, szerológusról, immunológusról, a kemoterápia megalapítójáról és Ludwig Darmstaedter német tudománytörténészről elnevezett, 100 ezer euróval járó díj az egyik legfontosabb tudományos kitüntetés Németországban. 1952 óta ítélik oda minden évben olyan kutatóknak, akik különleges érdemeket szereztek az immunológia, a rákkutatás, a hematológia, a mikrobiológia és a kemoterápia terén.

Blackburn és Greider kimagasló kutatói teljesítményt nyújtott a telomerek (telomérák) és a telomerázok felfedezésében, valamint annak felmérésében, milyen szerepet játszanak ezek a sejtosztódásban és a sejtek öregedésében - írja a díjazottak személyéről döntő 12 fős alapítványi tanács kedden, Frankfurtban nyilvánosságra hozott közleményében. A telomerek a kromoszómákat alkotó végén található sok ezerszer ismétlődő szakaszok, amelyek megakadályozzák, hogy a sejtosztódás következtében rövidülő DNS-szál "hasznos" része sérüljön. A telomeráz enzim pedig kiegészíti a csonkolt telomerszakaszt.

Elizabeth Blackburn - akkori doktoranduszával, Carol Greiderrel együtt - 1984-ben találta meg egysejtű csillósokban (ciliophora) a telomeráz enzimet, és 1985-ben írta le először. A későbbi években Blackburn genetikailag és biokémiailag jellemezte és osztályozta ezeket, míg Greider jobbára hibás működésük következményeivel foglalkozott - áll az alapítványi tanács közleményében.

Az ausztráliai születésű, Nagy-Britanniában végzett, jelenleg amerikai állampolgárságú Blackburn a Kaliforniai Egyetem biokémiai és biofizikai tanszékén dolgozik. A Time magazin 2007-ben a világ száz legbefolyásosabb személyisége közé sorolta. Greider a Johns Hopkins Egyetem molekuláris biológiai és genetikai tanszékének vezetője Baltimore-ban.

A díjátadás szokásos időpontja március 14., Paul Ehrlich születésének napja, helyszíne Frankfurt, az alapítvány székhelye.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását