2024. május 9. - Gergely

Másfél milliárddal több juthat a Külügyminisztériumnak

Több mint másfél milliárd forinttal több juthat az állami költségvetésből jövőre a Külügyminisztériumnak a büdzsé tervezete szerint. Több forrást kaphatnak a nagykövetségek és az ideinél kétszer több pénzből gazdálkodhatna a kormányfői protokoll. Nő a Mag
2008. szeptember 29. hétfő 21:10 - Hírextra
A tervezet szerint jövőre összesen mintegy 47 milliárd forint juthat a költségvetésből a Külügyminisztériumnak, idén ez az összeg valamivel több, mint 45 milliárd volt. 2008-ra 49,6 milliárdos kiadással számoltak, jövőre 50,8 milliárdos költséget vetítenek előre a külügyi tárcánál.

A Külügyminisztérium központi irányítására idén mintegy hétmilliárd forintot szántak, jövőre 7,7 milliárdot költhetnek majd. A külképviseletek 1,7 milliárddal kaphatnak többet, mint az idén - derül ki a büdzsé tervezetéből.

A kormányfői protokoll az ideinél több mint kétszer több pénzből gazdálkodhat, több mint 130 millióval emelkedhet az államfői protokollra szánt összeg is. Így mind a két főméltóság 410 millió forintot költhet majd protokolláris célokra a külügyi tárca költségvetéséből.

Változatlan összeg, 300 millió forint fordítható majd nemzetközi fejlesztésre, humanitárius segítségnyújtásra is ugyanúgy 30 milliót terveznek, mint az idén.

Az afganisztáni magyar újjáépítési csoport sem számíthat az ideinél több pénzre a Külügyminisztériumtól: félmilliárd forintos marad az előirányzat a nemzetközi fejlesztési együttműködés keretében. Egyebek mellett a kubai demokratizálás segítésére költhető összeg is változatlan: a tervezet szerint 100 milliót fordíthat majd erre a Külügyminisztérium.

Mintegy harminc millió forinttal többet kaphat azonban a Magyar Külügyi Intézet a Külügyminisztériumtól, a támogatás így 183 millióra emelkedhet. A Demokrácia Központ azonban nem számíthat az idei ötven milliónál több támogatásra a külügyi tárcától, ha az Országgyűlés a jelenlegi formában fogadja el a költségvetést.

A külügyi kommunikációra az ideihez hasonlóan 120 milliót irányoz elő a büdzsé tervezete, az EU-tájékoztatásra is annyit költhet majd a minisztérium, mint az idén: erre a célra 235 millió forintot szán a tervezet.

Veres János pénzügyminiszter hétfőn adta át a költségvetés tervezetét az Országgyűlés elnökének. A tárcavezető elmondta, hogy a jövő évi büdzsé eredményszemléletben 3,2 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt tartalmaz, pénzügyi szemléletben a hiány 3,4 százalék, azaz 975,9 milliárd forint lesz. Pénzforgalmi szemléletben a költségvetés bevételi összegét 17.088,3 milliárd forintban, a kiadásokat 18.064,3 milliárd forintban rögzíti a tervezet - tette hozzá.

Szili Katalin a tervezet átvételekor bejelentette, hogy a 2009. évi költségvetés végszavazása december 15-én lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását