2024. május 22. - Júlia, Rita

Pártvita a vasútvonalak miatt

Vita alakult ki az MSZP és a Fidesz között a tervezett vasútvonal-megszűntetések miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében: a szocialisták térségi szervezete szerint elfogadható, hogy a következő hónapokban egyeztetéseken és a gyakorlati tapasztalatok alapján
2007. november 21. szerda 12:21 - Hírextra

Az MSZP szabolcsi szervezete örül a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium keddi bejelentésének, miszerint decemberben nem állnak le a személyszállító vonatok a megszűntetéssel fenyegetett MÁV-szakaszokon, hanem további egyeztetések lesznek az érintett önkormányzatokkal a végleges döntés meghozatalához - mondta Szép Béla országgyűlési képviselő a párt szerdai nyíregyházi sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: ennek megfelelően két nyírségi vonalon, Mátészalka-Kocsord-Csenger és Tiszalök-Ohat-Pusztakócs között három hónapig a szerelvények mellett párhuzamosan autóbuszok is járnak, s az utasok döntenek, melyik lehetőség a jobb számukra.

A további három szabolcsi szakasz, a Mátészalka-Vásárosnamény-Záhony, Mátészalka-Fehérgyarmat-Zajta és a Nyíregyháza-Balsa-Dombrád vasútvonal esetében hat hónapos egyeztetés kezdődik arról, hogyan lehetne minden érintett összefogásával, közte a menetrend átalakításával is, az említett MÁV-szakaszok megmaradását, fejlesztését biztosítani.

Szabados József országgyűlési képviselő közlése szerint az MSZP fontosnak tartja, hogy a pályázati lehetőségeket is vegyék figyelembe a beruházásoknál, az állomásoknak és környéküknek, a vasúti pályáknak, illetve a szerelvényeknek a szükségszerű rendbe tételénél. Megjegyezte, hogy az elmaradott kistérségek fejlesztésére rendelkezésre álló 135 milliárdos forrás egy részét is fel lehetne például használni.

Fülöp István, a Fidesz szabolcsi országgyűlési képviselője, a megyei önkormányzat elnöke az MTI munkatársának azt mondta: "a három és hat hónapos haladék porhintés, arra szolgál, hogy a terv kiagyalói bebizonyítsák, nem kell a vasút az érintett vonalakon élőknek".

Hangsúlyozta: pedig kell és elengedhetetlenül szükséges is, különösen a halmozottan hátrányos helyzetű Szabolcsnak, s éppen ezért inkább a fejlesztésre kellene koncentrálni az illetékeseknek.
Magyarázatként hozzáfűzte, hogy "az utasok azért pártoltak el a vonatoktól, mert a tönkrement vasúti pályák miatt csak lassan járhatnak a szerelvények, lepusztultak a vagonok, az állomások, rossz a menetrend, valamint a csatlakozási lehetőség".

Tájékoztatott arról is, hogy szerdán Mátészalkán és Fehérgyarmaton tiltakoztak a vasút-megszüntetési tervek ellen a környék lakói.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását