2023. március 31. - Árpád

Egyetlen ember szenved a világ legfurcsább betegségében

Zavarba ejtette az orvosokat az az ausztrál nő, akinek különleges betegsége van: szemhéja három napra összezáródik, majd a következő háromra ismét kinyílik. Szakértők szerint valószínűleg ő a világon az egyedüli, aki ebben a bizarr kórban szenved.
2008. szeptember 29. hétfő 20:55 - Hírextra
A 21 éves Natalie Adlernek egészen különleges, a világon valószínűleg egyedülálló betegsége van: három napon keresztül nem tudja kinyitni a szemét, majd a következő három napban semmi baja nincs a látásával.

A melbourne-i lánynál négy éve jelentkeztek a tünetek, s az orvosok azóta is értetlenül állnak a jelenség előtt.

"Valami történik a szememmel a harmadik nap éjszakáján: amikor lefekszem, még nincs semmi bajom, de reggel aztán nem tudom kinyitni a szememet" - számolt be a furcsa kórról a fiatal nő, aki már több száz vizsgálaton átesett, mégsem találtak az esetére magyarázatot.

Az egész négy éve kezdődött. "Vasárnap reggel felébredtem, és a szemem be volt dagadva; másnap kellett volna angolból vizsgáznom" - mesélt élete fordulópontjáról. Eleinte a szemei váltakozva, teljesen véletlenszerűen zárultak le, majd pár héttel később "beállt" a három-három napos ritmusra.

Az ausztrál szemészek számára megmagyarázhatatlan rejtély az eset. Bár a betegsége hasonlít a blefaroszpazmusra (szemhéjgörcs), a ciklusosságra nincs magyarázat.

Az egyetlen esetleges gyógymód - a Botox-kezelés - is csak ideiglenes eredményeket hozott eddig a fiatal nő számára. Annak hatására ugyan a ciklus megváltozott - öt napot nyitott szemmel egy napos "vakság" követett -, két év után már a Botox sem használt, ráadásul a nőnél állandósult a szintén megmagyarázhatatlan fáradtság és émelygés is.

Ezért most újabb kezeléssel próbálkoznak majd: azt tervezik, hogy elektromosan stimulálják a szemét, hátha ez javít majd az állapotán.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását