2024. május 16. - Mózes, Botond

Lehet, hogy feljelentik Almássyt

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) vizsgálja, tegyen-e feljelentést jó hírnév megsértése miatt az Almássy Kornél MDF-es politikus által csütörtökön elmondottakkal kapcsolatban - közölte kérdésre válaszolva Szilvásy György, a polgári titkosszolgálatokat felü
2008. szeptember 26. péntek 16:11 - Hírextra
Szilvásy György hangsúlyozta: ami a politikus szájából elhangzott, az tarthatatlan rágalom, mert az NBH-nak nincs kommandós egyenruhája, nem tud telefonbeszélgetéseket blokkolni, nincs fegyverzete és jelvénye sem. (Almássy Kornél csütörtökön több ügyet is az NBH-val hozott kapcsolatba, például azt, hogy - mint mondta - Balla Györgynél, az MDF Somogy megyei elnökénél megjelent egy fegyveres, kommandós egyenruhát viselő, NBH-s jelvénnyel rendelkező férfi.)

A sajtótájékoztatón a titokminiszter szintén kérdésre válaszolva beszámolt arról, hogy az adatgyűjtési ügyben egy szocialista országgyűlési képviselő is érintett, de nem azon az oldalon, amelyen Demeter Ervin és Kövér László (Fidesz), hanem a másikon, vagyis adatokat gyűjthettek róla.

Szilvásy György szerint a Fidesz az ügyben nem azt az utat választja, ami a demokráciában elvárható lenne, vagyis szembenéz az állításokkal, és levonja belőle a konzekvenciákat, hanem megpróbálja eltussolni, csorbítani a nyilvánvaló tényeket. Az ellene tervezett feljelentésekkel kapcsolatban annyit mondott, hogy a hamis vádaknak komoly következményei vannak.
A Fidesz csütörtöki sajtótájékoztatója kapcsán Szilvásy kiemelte: azért nem törölték le a telefonbeszélgetésekről készült hangfelvételeket, mert a törvények szerint erre nem volt szükség. Hozzátette: azért adták át a nyomozóhatóságoknak, mert olyan információkat tartalmaznak, amelyek segítik a nyomozást.

A tárca nélküli miniszter közölte: egyelőre csak a sajtóból értesült arról, hogy az ügyészség nem folytatja a nyomozást.Felhívta a figyelmet arra, hogy az üggyel összefüggésben több belső vizsgálatot is indított, és számára egyértelmű, hogy az NBH-tól nem szivárogtak ki információk, így a Dávid Ibolya által bemutatott hangfelvétel sem. Kitért arra is, hogy egy másik vizsgálat megállapította: a nemzetbiztonsági szakszolgálathoz idén nem érkezett olyan megkeresés, amely az országgyűlési képviselőkre vonatkozóan titkos adatgyűjtésre szólt.

Azt is megállapította a vizsgálat, hogy adatgyűjtési ügyben az NBH a törvényeknek megfelelően járt el, mindenre megvolt az engedélye - szögezte le a titokminiszter.Szilvásy György hangsúlyozta: a hét hangfelvétel nyilvánossá hozatalával a Fidesz nem követett el törvénysértést, hiszen volt felhatalmazás erre a két érintett politikustól. Ő maga ezt korábban azért nem tehette meg, mert ez nem volt felhatalmazása.

A miniszter több újságírói kérdésre nem válaszolt. Ezt azzal indokolta, hogy államtitoksértést követne el, ha felelne.A sajtótájékoztatón a titokminiszter összefoglalta az ügy eddigi eseményeit. Emlékeztetett arra, szeptember 10-én az NBH főigazgatója feljelentést tett négy ember, és ismeretlen tettes ellen különböző bűncselekmények alapos gyanúja miatt, többek között adócsalás, lőfegyverrel visszaélés, magántitok jogosulatlan megszerzése, számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény, valamint államtitoksértés miatt.

Kérdésre válaszolva nem tudta megmondani, hogy a házkutatásoknál találtak-e lőfegyvereket.
Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy már korábban nyilvánosságra került: a négy ember korábban az NBH alkalmazottja volt, majd az UD Zrt.-hez került.

Szilvásy György szerint az árnyék-titkosszolgálat elsősorban üzleti érdekek kielégítésére - a gyanú szerint - képes volt arra, hogy magán-, szolgálati, állami és üzleti titkokat megszerezzen, illetve felhasználjon. Képes volt arra is, hogy államigazgatási szervekbe beépüljön, polipszerű tevékenységet is kifejtve információkat szerezzen - tette hozzá.
Felidézte, hogy a feljelentés után tájékoztatta a nemzetbiztonsági kabinetet, és a nemzetbiztonsági bizottságot.
A titokminiszter arról is beszélt, hogy az NBH feljelentésének melléklete több mint száz lehallgatott telefonbeszélgetést tartalmazott, amelyből nagyjából harmincat adott át a nemzetbiztonsági testületnek, amelyek a bűncselekmény megalapozottságát bizonyítják. Mivel azonban a bizottsági elnök nem hívta össze a testületet, ezért a titkárságnak küldte el az anyagot, ahonnan továbbították a képviselőknek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását