2024. május 16. - Mózes, Botond

Kétszáz éves kar

Egész éves ünnepségsorozat kezdődött csütörtökön Sopronban a Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdészeti Karán.
2008. február 28. csütörtök 18:20 - Hírextra

Náhlik András, a kar dékánja az MTI-nek elmondta: idén kétszáz éves a felsőfokú erdészképzés Magyarországon, amely 1808-ban kezdődött Selmecbányán. Annak idején 1735-ben bányamérnöki képzés indult el a felvidéki bányavárosban, s mivel a bányaműveléshez sok fa kellett, kétszáz évvel ezelőtt elindították az erdészeti képzést is - emlékeztetett.

A dékán szerint a selmecbányai akadémia alapítása után néhány évtizeddel európai hírnévre tett szert. Az oktatási intézmény életében nagy törés volt a trianoni békediktátum, mikor is az iskola ingóságait Selmecbányáról Sopronba menekítették. Az oda érkező selmecbányai diákoknak is nagy szerepe volt abban, hogy Sopron a hűség városa lett, ugyanis 1921-ben a várost megszálló osztrák katonaságot az erdész- és bányász-hallgatók, valamint az úgynevezett rongyos gárda az ágfalvi csatában kiszorította magyar területről. A diákok közül ketten, Hacsek Gyula erdész és Szecsányi Elemér bányászhallgató hősi halált halt a csatában. Róluk azóta is megemlékeznek minden évnyitó alkalmával - tette hozzá Náhlik András dékán.

Csütörtökön az ünnepi év kezdete alkalmából megnyitották az úgynevezett alma mater kiállítást, amely az iskola jelentős hagyományanyagát dolgozza fel a selmecbányai, soproni és a miskolci adatok alapján. Utóbbi úgy került a kiállítási anyagba, hogy 1958-ban Sopronból a bánya- és kohómérnöki kart a borsodi megyeszékhelyre költöztették.

A dékán az MTI-vel közölte: csütörtökön vitafórumot rendeztek az erdészeti felsőoktatásról az európai társintézetek részvételével. Mint említette, az emlékezés egész évben zajlik, így havonta meghívják egy beszélgetésre a honi erdészet nagyjait, akik egész Európában nagy tekintélynek örvendenek.
Szeptemberben pedig az évnyitót is magában foglaló háromnapos ünnepségsorozatot terveznek, melynek keretében ellátogatnak Selmecbányára, ahol megkoszorúzzák az egykori legendás tanárok sírját - jelezte.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását