2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Könyvek árverése

Tizenkilenc tételt ütöttek le százezer forint feletti áron a 319 közül az Antiquarium Hungaricum 22. árverésén, csütörtökön este. A legtöbbet, 900 ezer forintot, egy hetvendarabos fotógyűjteményért adták.
2008. szeptember 26. péntek 17:07 - Hírextra
A képek a Magyar Légió tisztikarát ábrázolják, akik Grisza Ágost (1818-1884) honvéd százados vezetésével 1866-ban egy magyar népfelkelés élére állva kívánták visszaszerezni a függetlenséget. Sikertelenül, és október 2-án a porosz hadügyminisztérium rendelettel feloszlatta a Magyar Légiót.

A légió feloszlatásakor a tisztikar tagjai megajándékozták egymást dedikált fotográfiáikkal. Hazai közgyűjteményekben, jelenleg 273 képet őriznek, ebből 127 a Magyar Nemzeti Múzeum, 146 a Hadtörténeti Múzeum gyűjteményében van.

Az aukcióra vitt 70 fotográfia közül 35 ismeretlen (feldolgozatlan). A korai, dátummal, nevekkel, egyéb adatokkal ellátott fotográfiák páratlan gyűjteménye méltán tizenegyszerezte meg kikiáltási árát.

Megadták a 460 ezer forintot a királyi magyar universitásbeli professzor, Vályi András Magyar Országnak leírása című munkájáért, "Mellyben minden hazánkbéli Vármegyék, Városok, Faluk, Puszták, uradalmak, fabrikák, huták, hámorok, savanyú, és orvosló vizek, fördőházak, nevezetesebb hegyek... feltaláltatnak. A wellness-irodalom ősének is tekinthető könyvet Budán 1796-99-ben adták ki.

Mátyus István hatkötetes Ó és Új Diaetetica című művéért 340 ezer forintot adtak, amely a magyar orvosi és gasztronómiai szakirodalom egyik legkeresettebb darabja. A hat kötetet, amelyben betegségekről, járványokról, az emberi testről, és a táplálkozás élettani hatásairól is szó van, ritkán kínálják együtt.

Jól vették a régi egyházi szerzők műveit is. A Nagyszombatban, 1708-ban kiadott vasárnapi prédikációkhoz ajánlott Evangeliomok 50 ezer forintos indulásról 240 ezer forintra emelkedett. Amit ritkasága indokolt, hiszen a műnek mindössze három példánya ismert, s abból kettő külföldi gyűjteményben van.

A Magyar Csillag, a Nyugat folytatásaként megjelent szépirodalmi és kulturális folyóirat Illyés Gyula és Schöpflin Aladár szerkesztésében próbált életben maradni Babits halála után. Négy évfolyamot ért meg, 1944 tavaszán a németek bevonulása olyan politikai helyzetet teremtett, amelyben nem volt kívánatos a folyóirat jelenléte. Az 1944. április 15-i szám már nem kerülhetett az utcára. Ezt a betiltott, elkobzott, utolsó számot vitte aukcióra az antikvárium, és 240 ezer forintot ért meg valakinek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását