2024. május 4. - Mónika, Flórián

A Hólyagcirkusz Bohóc Bibliája

A Bohóc Biblia című darab felújított változatát mutatja be a Hólyagcirkusz Társulat pénteken a budapesti Sanyi és Aranka Színházban; az előadás egyik különlegessége, hogy az új variációban Lukáts Andor játssza az Ördög szerepét -közölte Szőke Szabolcs ren
2008. március 26. szerda 18:36 - Hírextra

Mint mondta, a Hólyagcirkusznak azért is fontos a pénteki bemutató, mert a társulat ezen a helyen, a Mátyás utcai pincében kezdte meg 10 éve működését, az akkori Stúdió "K" Színházban, s a Bohóc Biblia című darabot is itt mutatták be 2002-ben.

"Misztérium, bohócság, opera" - így jellemezte a Bohóc Bibliát Szőke Szabolcs, hozzátéve: a darabban eredeti commedia dell'arte dokumentumokat, egy középkori misztériumjáték rendező-súgó példányát használták fel, szerepelnek az előadásban részletek moralitás és misztériumjátékokból, Lammel Annamária és Nagy Ilona Parasztbibliájából, Ingmar Bergman A hetedik pecsét című filmjének forgatókönyvéből és idézetek Dario Fo Mistero buffójából.

Nagyon sok a hangszeres zene, harsonán játszik az Angyal, gadulkán a Jóisten, hólyaghegedűn a Halál, de a benzines kanna, s különféle fémtárgyak, üvegpoharak, dobozok is hangszerként szolgálnak - közölte Szőke Szabolcs, aki egyben zeneszerzője is a darabnak.

A jól ismert bibliai figurák és történetek groteszk módon jelennek meg az előadásban. A Lázár feltámadása című jelenetben csoda helyett pénztárcalopás történik, és az utolsó vacsora megjelenítése sem annyira lírai, mint inkább groteszk, üvegpoharakkal megjelenített zenei mű - említette példaként Szőke Szabolcs.

Hozzátette: a darabban a legellentétesebb alakok - Isten, az ördög, a halál, a bohóc, a színész, a jó és a rossz, a tökéletes és a tökéletlen teremtmények - együtt jelennek meg az attrakciókban, különös tárgyak, furcsa szerkezetek és hangkeltő eszközök között.

Az Úristen, a Karmester, és Jézus bohóc szerepében Szőke Szabolcsot, az Ördög, a Bábjátékos és a Temetőőr alakjában Lukács Andort, a Halál és a Zenebohóc szerepében Spilák Lajost láthatja a közönség. Az Angyal és a Harsonás zenész Kuncsner Móni, a Ripacs, a Bohóc, a Bábjátékos és Júdás Nádasi László. Akárkit és a Szerencsétlen bohócot Szabó Domokos, Akárkinét és a Csalfa bohócnőt Eszes Fruzsina, a Bolondot, a Madárgondozót és a Színpadi segédet Rácz Attila játssza, a Bábjátékos-mesélő Homonnai Katalin lesz.

A Hólyagcirkusz Társulat előadását a Lukáts Andor által alapított Sanyi és Aranka Színházban a bemutatót követően még vasárnap nézhetik meg az érdeklődők.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását