2024. május 6. - Ivett, Frida

A legnépszerűbb francia film

Egy jellegzetes észak-francia tájon játszódó szívmelengető komédia, az Isten hozott a ch,tiknél (Bienvenue chez les Ch'tis) című, február vége óta játszott produkció lett hazájában minden idők legsikeresebb francia filmje.
2008. április 8. kedd 07:18 - Hírextra
Az ezidáig 17 405 millió nézőt vonzó történet egy 41 évvel ezelőtti rekordot döntött meg - jelentették be hétfőn a filmet gyártó Pathe stúdió producerei. A korábbi csúcstartó Egy kis kiruccanás (Katonák a pácban) című második világháborús vígjátékra (Louis de Funesszel az egyik főszerepben) összesen 17 267 millió jegyet adtak el 1966-ban.

Danny Boon kedves sztorija egy postai alkalmazottról szól, akit a forró délről egy isten háta mögötti kis északi faluba helyeznek át. A komédia annyira megnyerte a franciákat, hogy minden esély megvan rá, hogy a Titanic húsz millión felüli nézőcsúcsát is lekörözze, holott eddig James Cameron Oscar-esős tragédiáját látta a legtöbb gall.

A 11 millió euróból (közel 2,8 milliárd forint) forgatott vígjáték az északon lakó, ch,tiknek gúnyolt franciákról terjedő sztereotípiákon viccelődik, mivel a hanyatló iparú bányavidék benszülötteit gyakran bélyegzik meg visszamaradott, otromba sörvedelőként. Az idegenként közéjük pottyant postás azonban megtanulja becsülni és szeretni a különcségeiket, szokásaikat és jellegzetes tájszólásukat.

A ch,tik körében különösen sikeres a film, és maga Nicolas Sarkozy, a francia elnök is kért belőle egy magánvetítést az Elysée palotában.

A térséggel szembeni előítéletek azonban szomorú aktualitást is nyertek a film kapcsán. Ugyanis egy hete egy kupadöntőn, amelyen az északnyugat-franciaországi Lens focicsapata játszott a Paris Saint Germainnel, a következő szégyenletes felirat jelent meg a lelátón: "Pedofilok, munkanélküliek, vérfertőzők: Isten hozott a ch,tiknél!"

A tettesek ellen nagyszabású rendőrségi nyomozás indult. A meccsen résztvevő elnöktől a miniszterelnökön át a Profi Labdarúgó Ligáig mindenki mélyen elítélte a történteket, és komoly felelősségre vonást helyezett kilátásba.        
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását