2024. május 2. - Zsigmond

II. Ramszesz gránitfeje

Az egyiptomi régészeti hatóság csütörtökön bejelentette, hogy régészek egy több mint 3000 éves óriási gránitfejre bukkantak, amelyről feltételezhető, hogy II. Ramszesz fáraót jeleníti meg. A lelet a Kairótól mintegy 80 kilométerre északkeletre lévő Tell B
2008. szeptember 25. csütörtök 20:32 - Hírextra
A Legfelsőbb Régészeti Tanács közleménye csak annyit árul el, hogy a felfedezés "nemrég" történt. A 67 centi magas fej feltehetően II. Ramszesz fáraónak a térségben állt egészalakos szobrához tartozott. Orra törött és hiányzik az uralkodó állára ragasztott szakáll.

Tell Baszta térségében volt a macskaistennőnek szentelt ókori Per Basztet város, amely az Óbirodalomtól egészen a római korszakig fontos szerepet játszott Egyiptomban.
A régészek folytatják az ásatást a szobor más részeinek felkutatására.

II. Ramszesz, akit a Nagy Ramszesz néven is emlegetnek, a XIX. dinasztia harmadik uralkodója volt. Ő volt az egyiptomi történelem leghosszabb ideig regnáló fáraója: 66 éven át, Kr.e. 1279-től 1213-ig igazgatta a nílusi birodalom sorsát. Szerte Egyiptomban palotákat és templomokat emelt, beleértve a híres Abu Szimbel-i templomot, amely a birodalom déli határainál hirdette az uralkodó dicsőségét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását