2024. április 27. - Zita

Elkéne az új színház

A Magyar Állami Operaház főigazgatója üdvözli a szűkebb kormánykabinet állásfoglalását, amelynek értelmében az Erkel Színház helyén új, multifunkcionális színház épülhetne.
2008. szeptember 25. csütörtök 22:40 - Hírextra
Mint azt Vass Lajos az MTI-nek csütörtökön elmondta, nagyon várták már a kormánykabinet döntését a 2006-2007-es évad végén bezárt Erkel Színházról.

Hozzátette: nagyon örül, hogy a kabinet azt a javaslatot támogatta, amely szerint a Köztársaság téren egy új, multifunkcionális színház épülne. Ha a kormány ugyanígy határoz, elintézettnek véli az Erkel Színház ügyét - jelentette ki az operaház főigazgatója.

Závecz Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium fejlesztési és gazdasági szakállamtitkára az MTI-nek hangsúlyozta, "lesz Erkel Színház", éspedig olyan, amely megfelel a XXI. század elvárásainak, a művészek és a közönség igényeinek, koncertek, kongresszusok és konferenciák befogadására is alkalmas lesz. A kormányhatározat-tervezet két-három héten belül elkészül - tette hozzá.

Mint arra a szakállamtitkár rámutatott, a régi épület a "szűkös" telken a XXI. századi elvárásoknak nem tudott megfelelni. Ezért a kormánykabinet döntése értelmében az Erkel Színház telke melletti területekkel rendelkező Fővárosi Önkormányzattól kell területet kérni egy nagyobb színház felépítéséhez.

A kormánykabinet az OKM feladataként jelölte meg, hogy tárgyaljon a VIII. kerület rendezési és szabályozási tervének módosításáról - folytatta Závecz Ferenc, aki szerint példaértékű a főváros, a kerület és az állam együttműködése az ügyben.

Kiemelte azt is, hogy a területnek állami tulajdonban kell maradnia, a beruházó pedig korlátozott időre, 49 évre területhasználati jogot kap. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az új Erkel Színház magánforrásból valósulna meg, melyben az állam tartós megrendelőként 25 éves konstrukcióban jelenne meg.

A szakállamtitkár aláhúzta, nem fordulhat elő, hogy a Magyar Állami Operaház renoválásakor ne legyen Budapesten legalább egy, nagyoperát és balettet bemutató játszóhely. Az új Erkel Színház felépítését és a majdani üzemeltetést is úgy kell megpályáztatni, hogy az épület elkészültét követő első időszakban - amíg az Andrássy úti Ybl-palotát felújítják - helyet biztosítson az operaház társulatának és előadásainak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását