2024. április 19. - Emma

Játéknagyhatalmak

Xbox 360, Nintendo Wii, PlayStation 3 és persze a jó öreg Pc. Sokaknak ezek berendezések jelentik a határvonalat világ és a hely között, ahol kénytelenek a hétköznapjaikat végigszenvedni. Hogy mi a különbség a fent említett 4 masina és felhasználói között
2008. szeptember 23. kedd 09:59 - Fördős Kitti
Ez nem csupán egy időtöltés, és nem is csak egy drága hobby. Ez egy életforma! Az, aki komolyan belekeveredett a Gamerek (kockák, geekek, kinek hogy tetszik) világába, és ott már el is merült, onnan nincs visszaút, vagy csak nagyon nehéz és sok munkaórás elvonással érhető el változás. A szakavatott szemek már messziről ki tudják szúrni egy-egy emberről, hogy játékos-e. Vannak, akik éjszakába, sőt hajnalig nyúló „boss vadászatokba” vesznek részt, és vannak, akik csak néhány órát játszanak. Játéktípusonként eltérnek a szokások és a nyelv is.

Kedves Olvasó, ha Ön a következő mondatot értelmezni tudja, akkor valószínű tagja a Secound Life nemzedéknek. „Ez a Törpi csak csapkodja a mobokat, farmol mint állat, közbe buffol ezerrel.” Igen, ez magyarul volt, még mielőtt kételyek merülnének fel, és ez meglehetősen sablon mondatnak számít a WOW nemzedékben.

Személyi számítógép, ami mára már nem „nagy szám”

Az egész 1946-ban az ENIAC bemutatásával kezdődött, igaz ez a gép még 30 tonna volt. Hova fejlődtek számítógépeink már azóta?! 1970-ben kezdtek fejleszteni egy olyan számítógépet, ami a magánszemélyek számára használhatóvá válik, és persze nem törik alatta össze az emelet. 1974-től már lehet a személyi számítógépek piacáról beszélni, de ezeknek, a mai szemmel nézve még a külső megjelenése nevetséges, grafikáról meg ne is beszéljünk. Azóta sok víz lefolyt a Dunán és a számítógépeink havonta újulnak meg. A fejlesztőknek köszönhetően a Pc-s játékok grafikája lassanként összekeverhető a valósággal. Főleg, ha kihasználjuk a Virtuális Valóság adta lehetőségeket. Ilyen például a jelenleg legdurvább grafikával és fizikával rendelkező Crysis. (A Crytek olyat alkotott, amit nehéz lesz mostanában felülmúlni.) Igaz, ha a játék grafikai lehetőségeit maximálisan ki akarjuk használni, ahhoz egy meglehetősen erős gép kell.

Tehát, a pc-n lehet élvezni a grafikai adottságokat, sőt ha gyengébb a videokártyánk és a procink, tudunk állítani a beállítások között a grafikán. Igaz, kicsit csúnyácska lesz, de még megy és ha szerencsénk van nem is szaggat. Ez sajnos nem kivitelezhető az Xbox 360-on.

Az, hogy mennyire elterjedt és majdnem hogy nélkülözhetetlen már hazánkban is a személyi számítógép, a KSH adatai szerint 1,5 millió háztartásban van személyi számítógép, aminek több mint felének van állandó internetes kapcsolata is. Ha játékos szemmel nézzük, akkor az internet kapcsolat elsősorban az MMORP (interneten, online játszható szerepjáték) miatt fontos. Ilyen játék például a Wow – Word of Warcraft- is, ezt kizárólag pc-re adják ki, óriási sikerrel.

Még mindig az asztalhoz és a székhez vagyunk kötve a klaviatúrával és az egérrel való irányítás miatt. A pc-n való játékot inkább egyedül játsszák, látszat társaságban, de tulajdonképpen teljes magányban. Elszigetelődik a Pc játékos olyankor és semmi más nincs, csak a játék. A világon eladott, pc-re írt játékok eladási listáját nézzük, akkor a Wow a negyedik, 10 millió darabos eladással. Az első helyen a Sims áll, a maga 70 milliós eladásával. Ennek ellenére már évek óta a Pc játékok halálhírét keltik a szakértők, a letöltők miatt. A pc játékokat - annak aki ért hozzá - nem nehéz feltörni és onnan mindenkinek elérhető. Elég sokféle védelemmel próbálkoztak már a fejlesztők, de egyik sem fogott ki a krekkereken.

Warez

A warez és a kalózkodás a legnagyobb ellensége a pc-re írt játékoknak. Cliff Harris, játékprogramozó, a Rock Legend atyja arra keresi a választ, hogy miért nem veszik meg a játékosok a játékokat, miért jobb, ha letöltik azt.

„Nem tudom, hogy az emberek miért warezolják a játékaimat. Olvastam warez fórumokat és más médiumokat, hogy képet kapjak a helyzetről, de igazából nem ez érdekel. Én csak szeretném fejleszteni az üzletem, hogy ne haljak éhen, és hülye lennék ölbe tett kezekkel nézni, ahogy az emberek szétwarezolják a játékaimat" - nyilatkozta. S hogy mire jutott? A legtöbbször adott válasz között szerepel a lustaság, a játékok magas ára, valamint az, hogy vannak játékok, amelyek egész egyszerűen nem érik meg azt a pénzt, amit elkérnek értük. Nagy kedvencem a válaszok közül: „Nem lehet mellé nyúlni. Ha nem tetszik, egyszerűen letörlöm, és nem dobtam ki pénzt.”

Ilyen problémákkal jelenleg még nem küszködik se az Xbox, se a Sony PlayStation vagy a Nintendo Wii. Ugyanis, az ő játékaikat sokkal körülményesebb feltörni, mint a többi, pc-s játékot. Így az eladási statisztikáikat nem rontják a warezolók. Másrészről aki már befektet egy konzolba ennyi pénzt, annak már nem szokott problémát okozni a játékok megvétele, plusz nálunk nem elfogadott és nem divatos másolt játékkal játszani. Még nem romlott meg a konzolos társadalom.

Az Xbox 360 legalapabb gépe, kiegészítők nélkül jelenleg 45000 Ft. Megjegyzem, egy jelentős árcsökkenés után vagyunk. Egy Nintendo Wii 56000 Ft. Itt is természetesen alapgépről beszélünk kiegészítők és játékok nélkül. Ez még olcsónak számít. Egy Sony PlayStation 3 alapgép 90000 Ft!!! Szóval, nem olcsó mulatság, de az elkövetkezendő 4-6 évben már nem kell költenünk ilyesmire. Ugyanis ennyi idő szokott eltelni, míg az adott konzolnak kijön az újabb verziója és elavulttá válik a jelenlegi. Ezek a gépek a saját játékaikat tudja csak lejátszani, nincs átjárás. Tehát egy Wii-től ne várjuk el azt, hogy lejátsszon egy Xbox-os játékot. Ami pedig a legszebb az egészben, nem minden játék jön ki mindenhova. Vegyük pl a Gta IV-et. Már 2008 áprilisában megjelent Xbox 360-ra és Ps3-ra, de Pc-re csak 2008 november 20-ára ígérik. Nem ritka egyébként a pc és a konzol közötti megjelenésnél az 1-1,5 éves eltérés.

Tehát, aki elszánja magát egy konzol megvételére, az kap egy gépet, aminek a segítségével tud játszani bizonyos játékokkal, (konzolon általában arcade –szimulátor- fps – belső nézetes lövöldözős játék - tps – külső nézetes akció) jó esetben tudunk játszani a barátainkkal on-line, és üzenetet váltani egymással. A vicces ebben az üzenetváltás dologban, hogy ezeket a készülékeket televízióhoz szoktuk kötni. Ha pedig azon akarunk szöveget olvasni, akkor hatalmas betűméretet kell használnunk. Ezért nem kelendő a kalandjáték, ahol rendszerint a történetet, a feladatokat olvasni kell. Ha pedig hangya méretű betűkről van szó, akkor az nehéz, bármelyik konzolt nézzük. Vegyük is sorra őket, mit tudnak.

Xbox 360

2005 novemberében adták ki az első Xbox-ot, ami azóta elindult világot meghódító útjára. 18,24 millió Xboxot adtak el eddig a világon. Ebből Amerikában 11 milliót! Az Xbox-nak jelentős a lemaradása a Japán piacon, ahol csupán 600ezer darab eladott konzollal vannak jelen. Ami már megszokott és már-már követelt szolgáltatásnak mondható, az az internetes kapcsolattal rendelkezők számára elérhető csevegési szolgáltatás. Aki Xboxozik, az még abba is bele pillanthat, hogy ismerőse melyik játékot játssza és éppen hol tart abban. Valamint, az internetre csatlakozott számítógéppel rendelkező ismerőseivel is tud beszélgetni Msn-en keresztül. Az Xbox sajátja az Xbox Live Gold tagság, amit ha kiváltunk, akárkivel játszhatunk a rendszeren keresztül. A Silver tagság ingyenes, ennek segítségével demokat, kiegészítőket és videokat tölthetünk le. Mondjuk, az is igaz, hogy kicsiny hazánkból nem érhető el minden szolgáltatás. Sőt! A regisztrációnál még át is kell vágni a rendszert hamis ország, cím és telefonszám megadásával. A megadott ország nyelvén fog attól kezdve az Xbox Live „hozzánk beszélni”. Ettől eltekintve meglehetősen jó és „okos” is. Össze lehet kapcsolni Windows operációs rendszert használó számítógéppel és így le tudja játszani a videókat, képeket és zenéket és olvasni tudja az USB porttal rendelkező készülékek tartalmát, így a digitális fényképezőgépet is.

Az Xboxot tartják a leginkább ár-érték arányosnak. Viszonylagosan olcsó, egyre több játék jelenik meg rá. Bár még ez is ragaszkodik a megszokott irányítási rendszerhez. Nincs túl nagy mozgástere a játékosnak, maximum akkor mozdulunk meg jelentősebben, ha a játék hevében éppen egy szűkebb kanyart veszünk be. Gombok és joystick egy helyen. Ennyi. Nem így van ez a Wii-nél

Nintendo Wii

Amikor elkezdték a Wii-t hirdetni, az volt a kampány, hogy a többivel ellentétben ez egy olyan játékkonzol, aminek a segítségével akár fogyni is lehet. Ugyanis, a Wii irányítása a WiiMote-al történik, amit a kezünkben tartva kell irányítani a karaktert. A Nintendo Wii játékai sport játékok, ahol a mi mozgásunkat követi le az irányítóban elhelyezett gyorsulásmérő, ami Bluetooth segítségével közvetíti az adatokat a gépnek. Így látszik a televíziónkon az, ha éppen megütöttem az ellenfelet. Mellékesen elég mókás látvány az ilyen játék végignézése kívülről. Most képzeljük el azt, hogy két felnőtt áll egymás mellett, a tekintetük a televízióra szegeződve és közben hadonásznak a levegőbe eszetlenül, mintha valami bajuk lenne. Pedig nem, ők csak éppen virtuálisan agyba-főbe verik egymást. A Wii-nek létezik egy Wii Balance Board deszkája is, ami a Wii Fitt játékhoz van mellékelve. Ezen a deszkán a súlypont helyezésükkel tudunk játszani. Így lehet például hódeszkázni, vagy a program folyamatos ellenőrzése mellett tornázni.

Mindezek ellenére, és alapozva az emberek újonnan jött egészségmániájára nem fogy úgy a Wiii mint azt szerették volna elérni. 2006 novembere óta lehet vásárolni a konzolt és 10,9 milliót vettek meg a világon. Ezt a számot nagyon szépen megköszönhetik az Amerikában élő lakosságnak, ugyanis nagyon rákattantak a Wii Fittre. Azt hiszik, hogy ezzel majd fogyni fognak. Lehet hogy nem lesznek még hájasabbak, de hogy nem lesznek nádszálkák, az egészen biztos.

Szóval, aki Wii vételen gondolkozik, az ne várjon túl komoly játékokat. Se grafikában, se storyban, mert azt nem nyújt. Helyette van egy mókás irányításunk és lesz talán egy-két jó napunk amit elbohóckodunk előtte. Függőség nem valószínű, hogy kialakulhat.

PlayStation 3

A konzolok közül a legdrágább. A készítők nagyon büszkék a hatalmas kapacitásra, amit a kicsiny dobozba zártak. 60 Gigás beépített tárhelyével és Blue-ray lejátszójával egyedülálló. A Blue-ray lejátszónak köszönhetően nézhetünk HD-s filmeket, amelyek kivételesen jó felbontásúak. Amiben még több, mint a többiek, az a PlayStation Network, ami ingyenes! Ugyan az a szolgáltatás, mint az Xbox Live, csak ingyen, igaz ez lehet hogy automatikusan benne is van a borsos árban.

A konzolok nagy előnye (?), hogy kimondottan csak arra az egy fajta konzolra írják a játékot. Ennek ellenére a GTA IV nekem szaggatott a PS3-on, pedig elméletileg arra van kalibrálva. Tehát, nem teljesíti a tőle elvárhatót ebben az esetben.

Népszerűségük oka?

Drága a játék és a gép, egy átlagos család csak hosszas spórolás után engedheti meg magának. Csak játékra lehet őket használni (jó, lehet csevegni a segítségükkel). Többnyire ami van konzolra előbb-utóbb lesz pc-re is, tehát nem a játékok maguk a vonzóak. Akkor mégis miért olyan népszerűek ezek a konzolok? Ellentétben a Pc játékokkal, ezeket Televízióra kell kötni. S ez, az esetek többségében a nappaliban történik meg, ami a családi élet központja. Így, a játékos nem szigetelődik el annyira a többiektől, sőt a játék segítségével még talán a család együtt is tud nevetni, és jó hangulatban több időt tudnak együtt eltölteni, ami jót tesz a kapcsolatoknak, és a családnak is. Újra barátok lehetnek az eltávolodott, azonban együtt élő emberek. Ezek még családi játékoknak számítanak. Ha már nem társasoznak az emberek, akkor legalább játszanak együtt így.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

titu
2008. szeptember 23. 17:50
már elnézést melyik fórumról sikerül ilyen pontatlan adatokat szerezned, érdekelne, köszönöm kitüntető figyelmedet, a cikkel kapcsolatban pedig igazam van ,mert az említett adat amivel te dolgoztál júliusi adat és az tényleg 10.9millió,de csak az Amerikai Egyesült Államokban, lehet itt írogatni hogy ki kinek tolja a szekerét csak nem érdemes, én a pontosságot kértem számon , elnézést ha ez fájdalmasan érintet.
Kitka
2008. szeptember 23. 15:48
A hozzászólásoddal szerintem az a baj, hogy nincs igazad ugyanis nem pr cikk, tehát sajnos nem kaptam semmit az MS-től. Egyébként, az adatok a cikkben nem kitaláltak, bár könnyen lehet az is, hogy más fórumokról tájékozódtunk.
Egyébként köszönöm a kritikát és a hozzászólást csak nem értem a felháborodást. Lehet hogy téged meg a Nintendó fizet?! :D
titu
2008. szeptember 23. 14:06
sikerült egy félre tájékoztató cikket írnotok. miért is mondom ezt? mert nem világ viszonylatban adót el a nintendo 10.9 millió wiit mert a pontos szám 30millió felett van lehet hogy az xbox 360-as alapgép olcsóbb de a wii alapgép +wii sport játék ,vagy is alapból kapható hozzá
játék is ,a játék felhozatalról csak annyit hogy ha nem játszol velük akkor ne is kritizáld, mert ez te rád vett rossz fényt, remélem a következő cikket amit írsz ,nem az M$ fizeti és így tárgyilagos tud maradni,további sok sikert kívánok.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását