2024. május 6. - Ivett, Frida

Fórum az emberkereskedelem ellen

Magyarországon még mindig tabutémának számít az emberkereskedelem - mondta a Szociális és Munkaügyi Minisztérium főosztályvezetője az e témában tartott fórumon hétfőn Kaposváron.
2008. szeptember 22. hétfő 13:30 - Hírextra
Ádámné Dunai Irén ezért is nevezte példaértékűnek a kaposvári Esélyek Háza kezdeményezését, amelynek célja, hogy minél szélesebb körben váltsanak szót egymással az e téren feladatot ellátó állami és civil szervezetek.

A szaktárca képviselője jelezte, a kormány stratégiai terve alapján készül a nemzeti cselekvési terv az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban, államtitkári irányítással. Az ő feladata, hogy összehangolja az egyes minisztériumok, szervezetek feladatait, s kidolgozza az ellátórendszert.

A főosztályvezető megítélése szerint mindehhez a jogszabályi háttér adott és megfelelő, az áldozatokkal foglalkozó szakemberek száma azonban kevés. Ezen a téren és az ellátórendszer kiépítése érdekében még nagyon sok a tennivaló - jegyezte meg Ádámné Dunai Irén.

Lázár Mónika, a 115 országban jelenlévő Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) magyarországi irodájának munkatársa az MTI-nek azt mondta, Magyarország 2007 óta a legmagasabb (TIR 1-es) besorolásban szerepel az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériumának illetékes irodája által összeállított listán. Ez azt jelenti - magyarázta -, hogy az e csoportba tartozók mindent vagy majdnem mindent megtesznek az emberkereskedelem ellen.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma a besorolás mellett ajánlásokat fogalmaz meg az egyes országok számára, így Magyarország számára például azt, hogy indítsanak felvilágosító kampányt - mondta. Hozzátette: a kampányból szervezetük is kiveszi a részét, országszerte előadásokat tartanak, továbbá szórólapokat, kiadványokat készítenek. Lázár Mónika közölte: e célra tavaly csaknem 9 millió forintot kaptak a szociális minisztériumtól.

A szervezet munkatársa az Egyesült Államok külügyminisztériuma által becsült adatokra hivatkozva elmondta, hogy világviszonylatban, éves szinten 600-700 ezren érintettek az emberkereskedelemben. Ez a nemzetközi határt átlépőket figyelembe vevő, becsült adat - tette hozzá.

Filebics Magdolna, a rendezvényt szervező Esélyek Háza vezetője hangsúlyozta: azért tartották fontosnak e fórum összehívását, mert megítélése szerint rendkívül súlyos jogsérelemről van szó, amely két fő célcsoportot érint, nőket és gyermekeket, s nem csak kislányokat, hanem ma már fiúkat is, mind a prostitúciót, mind pedig a kényszermunkát illetően.

Azért is fontos, hogy beszéljünk az emberkereskedelemről, mert látens jelenségről van szó, azaz nagyon kevés információval rendelkezünk róla - mondta az Esélyek Háza vezetője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását