2024. április 19. - Emma

Majd a népszavazáson

Népszavazáson dönthet Miskolctapolca önállóságáról a borsodi városrész lakossága, a miskolci közgyűlés nem gördített akadályt a voksolás elé - tájékoztatta a miskolci önkormányzat szóvivője pénteken az MTI-t.
2008. szeptember 19. péntek 19:45 - Hírextra
A miskolci önkormányzat közgyűlése - miután összegyűlt a tapolcai városrész önállóvá válását kezdeményező megfelelő számú, hitelesített aláírás - jóváhagyta a helyi népszavazási kezdeményezést, az ott lakók december 7-én dönthetnek a városrész sorsáról - mondta Veres László.
A csaknem 2.400, szavazásra jogosult közül mintegy 900-an írták alá azt az ívet, amely az önállóság mellett érvelt. A szavazólapon egy kérdés szerepel majd: "Egyetért-e ön azzal, hogy Miskolctapolca új községként leváljon Miskolc városáról?".

Önkormányzati rendelet szerint helyi népszavazást a polgármesternél kezdeményezheti az érintett választópolgárok legalább negyede.

Miskolctapolca lakói 2005 januárjában egy lényegében hasonló kérdésről már tartottak népszavazást, akkor a 2.329 választásra jogosult közül 1.327 adta le voksát. A részvételi arány 57 százalékos volt, így a népszavazás eredményesnek bizonyult. A szavazóknak azonban több mint a fele elutasította a különválást: 548-an a városrész önállóságára, 774-en a Miskolchoz való tartozásra voksoltak, öt szavazat pedig érvénytelen volt.

Az európai hírű barlang-termálfürdőjéről nevezetes üdülőövezet lakói akkor és lényegében most is azért kezdeményeztek népszavazást az önállósodás mellett, mert megítélésük szerint Miskolc nem tett meg mindent a városhoz tartozó településrész fejlődéséért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását