2024. május 3. - Tímea, Irma

Kulturális Örökség Napjai, több pénzzel

A következő évtől az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) az eddigi 6 millióról 25 millióra emeli az idén 10 milliós összköltségvetésből gazdálkodó Kulturális Örökség Napjai programsorozat támogatását - jelentette be Hiller István, az oktatási és kul
2008. szeptember 19. péntek 14:58 - Hírextra
A miniszter az Aquincumi Múzeumban Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettessel és Bús Balázs III. kerületi polgármesterrel együtt nyitotta meg a Kulturális Örökség Napjai idei rendezvénysorozatát, amelynek keretében szombaton és vasárnap országszerte több mint 700 intézmény, épület tárja ki kapuit a nagyközönség előtt.

"A Kulturális Örökség Napjai Magyarország titkolt kincseinek ünnepe, melyeket az év többi részében nem, vagy csak alig láthatjuk" - hangsúlyozta a hétvégi programok különlegességét Hiller István.

Mint elmondta, idén az ingyenesen látogatható rendezvénysorozat 10 milliós költségvetésből gazdálkodhatott, melyből 6 millió forintot az OKM, 2-2 milliót pedig a Nemzeti Kulturális Alap, illetve a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal biztosított. A tárcavezető bejelentette: 2009-től az OKM 25 millió forintot biztosít a Kulturális Örökség Napjainak programjaira. Hiller István a minisztériumi támogatás jelentős mértékű emelését azzal indokolta, hogy a rendezvénysorozat "igazi őszköszöntő fesztivállá" válhasson; ehhez az üzleti szféra segítségét is kérte.

A Múzeumok Éjszakáját az első évben 7 ezren látogatták, ebben az esztendőben a 350 ezret is meghaladta a látogatók száma - vont párhuzamot a nyár eleji rendezvénnyel Hiller István, majd hozzátette: szeretné, ha a Múzeumok Éjszakája a szeptemberi Kulturális Örökség Napjaival "egy ívet alkotna".

"Az épített örökség védelme a fővárosnak mindig szívügye volt" - fogalmazott Ikvai-Szabó Imre. Mint a budapesti főpolgármester-helyettes elmondta, folytatódik az Aquincumi Múzeum felújítása, illetve bővítése, de Bús Balázs III. kerületi polgármesterrel néhány napja elindították az Óbudai Gázgyár megújítását célzó programot is.

Ikvai-Szabó Imre megjegyezte, vannak még rehabilitálásra váró területek Budapesten, mint például a Várbazár vagy a belső-erzsébetvárosi régi zsidónegyed, a városvezető azonban kifejezte reményét, hogy sikerül országos összefogást létrehozni a főváros ezen kincseinek védelme érdekében.

Óbudán egymást érik a régészeti feltárások, a Zichy-kastély, az egykori kiscelli kolostor, a gázgyári épületegyüttes mind azt bizonyítják, hogy a fővárosnak műemléki szempontból megkerülhetetlen területe Óbuda - hangsúlyozta Bús Balázs, a kerület polgármestere, majd hozzátette: céljuk, hogy Óbuda a budapesti turizmuson belül jelentősebb szerephez jusson.

Vitányi Gábor, az Europa Nostra Tanács tagja a Kulturális Örökség Napjai megnyitóünnepségén adta át Alföldi Gábornak, a Europa Nostra Örökségi Díj idei második helyezettjének a somlóvári kastélypark kulturális örökségvédelmének tanulmányáért járó elismerő oklevelet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását