2024. május 7. - Gizella

Közös holdingban Hajdú-Bihar megye egészségügyi intézményei

Az önkormányzati együttműködés ritka hazai példájaként közös holdingba apportálja egészségügyi intézményeit Hajdú-Bihar megye és Debrecen város önkormányzata - jelentette be Rácz Róbert (Fidesz), a hajdú-bihari közgyűlés elnöke és Kósa Lajos (Fidesz), a c
2008. szeptember 19. péntek 18:52 - Hírextra
Rácz Róbert emlékeztetett rá, hogy a kormány egészségügyi reformja drasztikus létszámleépítést és pénzmegvonást jelentett az általuk működtetett debreceni Kenézy Gyula Kórházban.
A gazdálkodást sikerült stabilizálni, de annak érdekében, hogy eleget tegyenek ellátási kötelezettségüknek, össze kell fogniuk Debrecennel.

Kósa Lajos hangsúlyozta: a Kenézy kórház és a városi egészségügyi szolgálat közösségi tulajdonban volt és az is marad, semmiféle privatizációról nem lehet szó.

Ez garantálhatja a betegek teljes körének ellátását - tette hozzá a polgármester.

Emlékeztetett rá, hogy a két önkormányzat tavasszal már létrehozta a városi egészségügyi holdingot, amibe most - a cégek üzletrészeinek felértékelését követően - apportálják a megye, illetve a város egészségügyi intézményeit.

A két politikus beszámolt arról, hogy az apportálással 72-28 százalékos megyei-városi tulajdoni arányok jönnek létre a holdingban, amelyet az alapítók szándéka szerint 50-50 százalékra kívánnak megváltoztatni.

Ennek elérése érdekében a debreceni önkormányzat 2009. március elsejéig 500 millió forint, legkésőbb 2010. szeptember 20-ig további 388 millió forint értékű részvényt vásárol névértéken a hajdú-bihari önkormányzattól.

Rácz Róbert komoly forráskoncentrációnak nevezte a kórház 8,6 milliárd és a városi szolgálat 2,7 milliárd forintos költségvetésének "egy kalapba helyezését", ami később megteremti a lehetőségét egy új, egységes szakellátó rendelő megépítésének.

A Fidesz példát mutat az önkormányzatok együttműködésében - jegyezte meg a párt alelnöki tisztét is betöltő Kósa Lajos, hozzátéve: ezt az kapcsolatot ugyanis nem törvényi kényszer szüli, hanem a gazdaságosabb működés és a magasabb színvonalú betegellátás érdekében jön létre.

A két politikus végezetül kifejtette: a holding a továbbiakban nyitott a debreceni orvos centrum klinikái, illetve a berettyóújfalui kórház felé is, amennyiben azoknak megváltozik a jelenlegi intézményi működési formája, s a tulajdonosaik is kapcsolódni szeretnének az egészségügyi holdinghoz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását