2024. április 25. - Márk

Közbeszerzéssel, nem közpénzből

Közbeszerzési eljárással, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága által minősített cégek részvételével, nem közpénzből, hanem beruházó finanszírozásában épülne meg a Kossuth téri mélygarázs - mondta a beruházás műszaki előkészítését végző Parking Kft.
2008. szeptember 19. péntek 18:58 - Hírextra
Maximum hatmilliárd forintból valósulhat meg 2010 végéig a 400 vagy 500 férőhelyes mélygarázs, amit a parlamenti képviselők, a hivatalnokok és az V. kerület lakói is használhatnak majd - tette hozzá Gyarmati Zoltán.

Az igazgató visszautasította Simicskó Istvánnak (KDNP), a nemzetbiztonsági bizottság elnökének a Magyar Nemzet című lap pénteki számában megjelent azon vélekedését, miszerint korrupció gyanúja lengi be a tendereztetés alól felmentést kapott beruházást.

Hangsúlyozta, hogy a nemzetbiztonsági bizottság ülésén részletesen tájékoztatták a beruházással összefüggő kérdésekről a jelenlévőket. Mivel az ellenzékiek nem voltak ott, nem hallhatták a tájékoztatást, így azt sem, hogy nem közpénzből, illetve hogy közbeszerzéssel valósul meg a projekt.

A tenderen, amit várhatóan októberben ír ki a fővárosi önkormányzat, csak a nemzetbiztonsági bizottság által minősített cégek indulhatnak. Az igazgató közölte, hogy a félreértések eloszlatására a jövő héten személyesen tájékoztatja a bizottság elnökét a beruházásról.

Gyarmati Zoltán kifejtette, hogy a bizottság ülésén a fővárost Antal Kálmán, a főpolgármester-helyettes kabinetfőnöke képviselte. A Parking Kft. azért kapott meghívást, hogy a beruházás műszaki előkészítőjeként válaszoljon a műszaki kérdésekre.

A fővárosi önkormányzattal kötött közszolgáltatói szerződésnek megfelelően a kft. végzi a mélygarázsok műszaki előkészítését. Egy kormányrendelet lehetőséget ad arra, hogy egy ilyen beruházás műszaki előkészítésében részt vegyen a cég - jegyezte meg az igazgató, rámutatva arra, hogy a következő fázisban, a közbeszerzési eljárás előkészítésében már természetszerűleg nem vehet részt a Parking. A cég egyébként indulni kíván a tenderen, s ha nyerne, bankhitelből építené meg a mélygarázst - fűzte hozzá.

A költségekről szólva elmondta: a beruházásra azért irányoztak elő hatmilliárd forintot, hogy ne kelljen ismét a nemzetbiztonsági bizottsághoz fordulniuk, ha túllépnék az előzetes költségvetésben szereplő nettó 3,5 milliárd forintot. Ebben az összegben szerepel a felszíni közpénzek kialakítására előirányzott 1,2 milliárd forint, amit az Országgyűlés hivatala finanszíroz. A nettó 3,5 milliárd forintos terv a Köztársasági Őrezred és a nemzetbiztonsági hivatal speciális elvárásainak függvényében növekedhet.

A fővárosi önkormányzat által tárgyalt előterjesztés szerint háromszintes, 399 férőhelyes mélygarázs és egy föld alatti látogatóközpont létesülne a beruházó finanszírozásában. Az V. kerület által szorgalmazottak szerint, opcionálisan egy további 100 férőhelyes szintet is kialakítanának. Gyarmati Zoltán úgy véli, a plusz szint kialakításának költsége belefér majd a maximum hatmilliárd forintos keretbe, és a 2010 december végéig szóló határidőbe is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását