2024. május 5. - Györgyi

A békákat is kezelik

Amerikai kórházak és betegellátó intézmények évente gyógyszerek tonnáit zúdítják a csatornába, ahonnan nem kevés az ivóvízbe is belekerül. Egy vizsgálat adatai szerint az így szennyezett víz károsítja a halakat, békákat és általában minden, vízben lakó él
2008. szeptember 19. péntek 08:15 - Hírextra
A szemétre dobott gyógyszerek egy része már lejárt, más része szennyeződött, vagy a beteg valamiért nem kívánja bevenni. Az Egyesült Államok 5700 kórházának és 45.000 idősek otthonának csak kis részében vezetik a kiselejtezett gyógyszerek listáját, de a kis minta alapján ez legalább 120 millió kilónyi lehet.

A gyógyhatású vegyi anyagok nagyrésze a betegek által bevett és aztán jórészt kémiailag lebontott formában, a mellékhelyiségekből kerül a csatornákba, de mint kiderült, sok gyógyszer érintetlenül jut a szemétbe, csatornába.

Párizs és Oslo csatornáinak vizéből hormonok, antibiotikumok, szívgyógyászati és bőrgyógyászati szerek mutathatók ki. A kórházi lefolyókban a szennyvíz rengeteg baktériumot és ellenük szedett antibiotikumot tartalmaz.

Franciaországban 38 szennyvizmintából 31-ben olyan anyagokat találtak, amelyek a gének kóros átalakulását is előidézhetik. Egy svájci tanulmány azt mutatta, hogy a kórházi szennyvizben megjelenő antibiotikumok a baktériumokban lévő DNS-t eltorzíthatják. Ennek az lehet a következménye, hogy fokozza a rákos elfajulások kockázatát.

A gyógyszerek okozta vízszennyezés különös változatát jelentik a büntetésvégrehajtási intézetek. Egy amerikai börtönben dolgozó nővér szerint az elítéltek becslés szerint évente mintegy 12.000 tablettát, kapszulát dobnak el. Hasonló figyelhető meg az idősek otthonában is.

Az ilyen veszélyes hulladékot legjobb volna összeszedni és elégetni. Évtizedekkel ezelőtt a maradék gyógyszert és hasonló kémiai maradványokat a kórházakban külön gyűjtötték, aztán az intézeti vagy környékbéli szemétégetőkben megsemmisítették.

Ám környezetvédelmi okokból a szemétégetőket legtöbb helyen bezárták, a veszélyes hulladék égetésével foglalkozó intézmények pedig mind kényesebben figyeltek, milyen anyagokat szállítanak be telepükre. Az égetőkben egy kilónyi veszélyes anyag megsemmisítése hatszor annyiba kerül, mint a közönséges szemét megsemmisítése.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását