2024. április 25. - Márk

Biofesztivál

Biofesztivált rendeznek vasárnap az Oroszlányhoz közeli Majkon, az egykori kamalduli remeteségben. A műemléki védettség alatt álló barokk épületegyüttes udvarán előadásokat és vásárt tartanak az egészség és a természet jegyében.
2008. szeptember 18. csütörtök 13:10 - Hírextra
Közel 50 árus mutatja be portékáját, közben előadásokra, jógabemutatóra és szakrális körtáncra kerül sor. Kövi Szabolcs előadóművész kétszer is fellép a nap folyamán.

A gyermekeket hagyományos mesterségeket bemutató, kreatív játszóház várja, ahol régi, elfeledett játékokat is kipróbálhatnak - mondta el a rendezvény háziasszonya, Hajtun Eszter.

A majki kamalduli remeteséget 1733-ban kezdték el építeni, az első remetelak alapkövét Esterházy József tette le. A remeteségben 17 cellaházat, templomot és közösségi épületet alakítottak ki, s a némaságot fogadott, fehércsuhás szerzetesek külön-külön elmélkedtek cellaházaikban.

A remeteség 12 évig, II. József 1782-es rendeletéig virágzott, és amikor kamalduli szerzetesrendet feloszlatták, ekkor a berendezés egy részét elárverezték vagy állami tulajdonba vették, illetve széthordták.

Majk az 1980-as évektől turisztikai látványosság, Közép-Európában azon kevés kamalduli remeteségek egyike, amelyeknek épülete és környezete eredeti formájában maradt fenn. Értékét növeli a közeli tó és a malom és az a tény, hogy megőrizte a szomszédos várostól és a közúttól való elzártságát.

A műemlékegyüttes 2001 óta a Műemlékek Állami Gondnoksága kezelésében van. Néhány napja jelentették be, hogy pályázati alapból közel 800 millió forintot fordítanak a létesítmény rekonstrukciójára és turisztikai hasznosítására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását