2024. május 3. - Tímea, Irma

Magyarország támogatja Grúzia és Ukrajna NATO-tagságát

Magyarország támogatja Grúzia és Ukrajna NATO-tagságát és azt, hogy a két ország meghívást kapjon a tagság előszobáját jelentő társulási akciótervbe (MAP) - hangsúlyozta Göncz Kinga külügyminiszter szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.
2008. szeptember 17. szerda 20:45 - Hírextra
Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a két ország esetében egységes véleménye legyen a NATO-nak - mondta Göncz Kinga arra a kérdésre, Magyarország megszavazza-e a decemberi NATO-csúcson a két ország MAP-tagságát.

A külügyminiszter a grúz-orosz válsággal kapcsolatban hangsúlyozta: nem megoldás Oroszország elszigetelése, szankciók bevezetése Moszkva ellen. Mint mondta, fenn kell tartani a párbeszédet Oroszországgal, és egyértelművé tenni, mi elfogadható és mi nem. Ha nemzetközi szereplővé szeretne válni Oroszország, akkor ezt a nemzetközi normáknak megfelelően kell tennie - tette hozzá.

Göncz Kinga arról is beszélt, hogy Magyarország számára a Nabucco és a Déli Áramlat gázvezeték egyaránt fontos. Kitért arra, hogy Magyarország a két vezetéken kívül további diverzifikációs lehetőségeken dolgozik: folyékony gázt lehetne szállítani Horvátországon keresztül, emellett a régió hálózatait is össze lehetne kötni.

Az évi mintegy 30 milliárd köbméter szállítási kapacitású Déli Áramlat az orosz Gazprom és az olasz Eni energiavállalat közös vállalkozása orosz földgáz Európába juttatására, elkerülve a hagyományos útvonalakat. A Déli Áramlat gázvezeték a krasznodari területről a Fekete-tenger alatt haladva érné el Bulgáriában Várnát, ahonnan két ágra válik szét: az egyik ága Görögország felé indul Olaszországig, a másik Bulgárián, Szerbián, Magyarországon és Szlovénián át északról érné el Olaszországot, és a tervek szerint ausztriai ága is lenne.

A Nabucco - a jelenlegi tervek szerint - nem orosz, hanem közép-ázsiai földgázt szállítana Európába, azonban a vállalkozás elindítása késésben van a Déli Áramlathoz képest, és a Nabucco vezetéket földgázzal ellátni hivatott közép-ázsiai országok hajlandósága sem egyértelmű.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását