2024. április 27. - Zita

Januártól működhetnek az OEP kirendeltségei

Öt jogszabályt módosítana az új egészségügyi rendszert megalapozó törvénycsomag, amelyet a kormány október 15-i ülésére kell a szaktárcának elkészítenie - tudta meg kormányzati forrásból az MTI szerdán. Ugyanerre a kormányülésre készül el az a kormányrend
2008. szeptember 17. szerda 17:14 - Hírextra
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Székely Tamás egészségügyi minisztert még májusban, a koalíciós szakítást és a pénztártörvény visszavonását követően bízta meg, hogy dolgozza ki az egészségügyi rendszer megújítását. Ennek eleget téve készítette el a szakminiszter a "Biztonság és partnerség: feladatok az egészségügyben 2010-ig" címet viselő programtervet, amelyet társadalmi vitára bocsátottak.

A társadalmi vita lezárultával a szaktárca elkészítette a feladattervet, amely azt tartalmazza, mely törvényeket és kormányrendelteket, milyen határidővel kell a kabinetnek elfogadnia, illetve a parlament elé terjesztenie.

Az MTI birtokába került dokumentum szerint október 15-ig kell az egészségügyi tárcának a kormány elé terjesztenie azt a törvénycsomagot, amelyben módosítanák az egészségügyről szóló törvényt: felülvizsgálnák a súlyponti kórházak rendszerét, és pontosítanák az egészségügyi képzést, szakképzést is.

Az egészségügyi ellátórendszerről szóló jogszabály módosításával egyrészt pontosítanák a szakellátási kapacitás fogalmát, másrészt újraszabnák a területi ellátási kötelezettséget.
Megváltoztatnák az OEP szerződéskötési lehetőségeit - ehhez a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvényt kell módosítani.

A feladatterv szerint az OEP jogállásának megváltoztatásához nem kell a parlamenthez fordulni, kormányrendeletet kell hozzá módosítani. A központi hivatal az előirányzatok felett teljes jogkörrel rendelkezik majd, és a szakminiszter irányítása alatt működik. Feladata többek között az Egészségbiztosítási Alap bevételeinek és kiadásainak nyomon követése, a taj-szám képzése, a különböző gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök, technológiák befogadása lesz, továbbá a közgyógyellátásra jogosultak nyilvántartása. A központi hivatal mellett létrehoznák a biztosító regionális szerveit, amelyek önállóan gazdálkodó, részjogkörű "költségvetési egységként" működnének, feladataik közé elsősorban az egészségügyi szolgáltatókkal való szerződéskötés tartozna, valamint finanszírozásuk, ellenőrzésük és a betegellátás minőségének ellenőrzése. A kirendeltségeken pedig - amelyek minden megyeszékhelyen megtalálhatóak lesznek - a biztosítottak tájékozódhatnak, vagy panaszt tehetnek. Az új szervezeti rendszer 2009. január 1-től kezdené meg működését.

A feladatterv foglalkozik az egészségügyi rendszer új finanszírozási rendszerével is, az ezt megalapozó jogszabályokat 2009 közepére-végére kell elkészítenie a szaktárcának, a fejkvóta alapú finanszírozás bevezetéséről szóló kormányrendelet koncepcióját 2009. június végére kell kidolgozni. A dokumentum szerint, "ha a biztosító szervei a nemzeti kockázatközösségből leosztott forrásból gazdálkodnak, akkor ezen források elosztásának általánosan elfogadott módszere a fejkvóta alapú forrásallokáció", és a régiók számára elosztott forrásoknak a lakosság várható szükségleteit kell tükrözniük. (A fejkvóta konkrét forintösszeget jelent, amelyet meghatározott algoritmus szerint számolnak ki.)

Székely Tamás szakminiszter az utóbbi időben többször kifejtette: az intézmények által sokszor kritizált teljesítményvolumen-korlát rendszerét nem szüntetik meg, de átalakítják. A dokumentum szerint olyan differenciált tvk-szabályozást kell kialakítani, amely biztosítja a vásárolt teljesítmények mennyiségének, az ellátott lakosságszámnak és az intézmények által ellátott feladatoknak az összhangját. Az anyag szerint az új koncepció előkészítésének határideje jövő év március vége, de a megvalósításhoz hozzávetőleg két-három év szükséges.

A feladatterv szerint a költségvetési törvénnyel egy időben tárgyalná a kabinet az egészségügyi dolgozók bérfelzárkóztatási programjának fedezetéről szóló előterjesztést is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását