2024. május 2. - Zsigmond

Budapesti Fesztiválzenekar versenyt hirdetett

A Budapesti Fesztiválzenekar ismét megrendezi muzsikusai számára a Végh Sándor-versenyt. A házi vetélkedőt péntektől vasárnapig tartják az együttes budapesti, Selmeci utcai székházában, a díjakról a nemzetközi zsűri és a közönség együtt dönt - közölte az
2008. szeptember 17. szerda 14:28 - Hírextra
A versenyre a művészek egy-egy szabadon választott, zongorakísérettel előadott művel jelentkezhettek. A nyertesek a jelentős pénzjutalom mellett a díjazott versenymű - már zenekarral kísért - tolmácsolására meghívást kapnak a Fesztiválzenekar jövő évi "Haydn-Mozart plusz" elnevezésű zeneakadémiai sorozatára.

Az első fordulót pénteken délután hatkor kezdik, másnap délelőtt tíztől és délután háromtól tartják a második és harmadik fordulót, a döntőt pedig vasárnap este rendezik.

A díjakról a nemzetközi zsűri és - mivel a verseny nyilvános - a közönség együttesen dönt. A zsűri elnöke Fischer Iván, a tagok Sebestyén Ernő hegedűművész, a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekarának volt koncertmestere, a müncheni Zeneakadémia professzora, Kovács Béla klarinétművész és Friedrich Ádám kürtművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanárai, valamint Alja Batthyány-Végh impresszárió, Végh Sándor lánya.

Ingyenes belépők mindhárom napra a BFZ titkárságán igényelhetők. Azoknak, akik szavazni szeretnének, vállalniuk kell, hogy az adott nap minden produkcióját meghallgatják.
Végh Sándor, a legendás Végh Quartet alapítója 1912-ben született Kolozsváron. A budapesti Zeneakadémián Hubay Jenőnél hegedűt, Kodálynál pedig zeneszerzést tanult. A Magyar Vonósnégyes alapító tagja volt, ők mutatták be 1936-ban Bartók V. vonósnégyesét.
Később - 1940-ben - saját formációt hozott létre, a Végh Quartet elsősorban mint Bartók és Beethoven műveinek tolmácsolója nagy sikereket aratott világszerte. Tanárként és karmesterként is egyre nagyobb tisztelet övezte. 1971-től 1997-ig, haláláig a salzburgi Mozarteumban tanított és a növendékeiből verbuvált Camerata Academicát vezette.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását