2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A kormány büszke

A kormány büszke arra, hogy olyan új, a korábbinál szigorúbb szabályozást sikerült kialakítani, amelynek köszönhetően a baleseti statisztikák javulni kezdtek - közölte az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) kedden az MTI-vel, azokra az aggályokra
2008. szeptember 16. kedd 21:44 - Hírextra
A minisztérium felhívta a figyelmet arra: a hatályos szabályok és az azok megszegése esetén kiszabható szankciók érvényben vannak, ezeket egy hivatali állásfoglalás önmagában nem változtatja meg.

Az ittas vezetés szankciórendszerére vonatkozó hatályos szabályokkal kapcsolatos ombudsmani jelentést a tárca alaposan tanulmányozza, a vonatkozó jogszabályokat áttekinti, amennyiben szükséges, az ajánlásokat megfogadja, és ha kell, pontosítja a szabályozást - áll a közleményben.

Az IRM szerint a közlekedésbiztonság javítása terén jó irányban halad. Mint írta, a továbbiakban is mindent megtesz annak érdekében, hogy a szabályszegő, veszélyeztetést előidéző gyorshajtók, vagy alkoholfogyasztás mellett vezetők számát a minimálisra csökkentsék. A kormány már korábban biztosította a forrást a rendőrség számára korszerű alkoholszondák beszerzésére, melyre a közbeszerzési eljárás kiírása a napokban megtörténik - tette hozzá a minisztérium.

Az ombudsman hétfőn közleményében fejezte ki aggodalmait az ittas vezetéssel kapcsolatos új szabályozás miatt. Úgy látja, nincs alkotmányos indoka annak, hogy ittas járművezetéskor a jogosítványt minden esetben a helyszínen el kell venniük a hatóságoknak a sofőrtől, ez aránytalan korlátozást, egyfajta előrehozott büntetést jelent.

Szabó Máté szerint a jogalkotó egyoldalúan, a garanciák beépítése és a szükséges technikai fejlesztés nélkül hirdette meg a "zéró toleranciát", azaz a vezetői engedély azonnali elvételének kötelezettségét.

Az állampolgári panasz nyomán, hivatalból indult ombudsmani vizsgálat azt is megállapította, hogy hiányos az ittas járművezetéssel kapcsolatos szabályozás.

A hatályos jogszabályok egyike sem szól érdemben az alkoholszondás vizsgálatról, annak következményeiről vagy éppen azokról az esetekről, amikor a járművezető vérminta-adásra kötelezhető. A rendőrség számára útmutatást csak az Országos Rendőr-főkapitányság nem nyilvános, jogszabálynak nem minősülő belső intézkedései tartalmaznak. A jogbiztonságot csorbítja, hogy ezt a szabályozást nem jogszabályi szinten rögzítették és tartalmi ellentmondásai vannak - olvasható az ombudsman közleményében.

Bencze József országos rendőrfőkapitány egy hétfői, budapesti háttérbeszélgetésen elmondta: szeptember közepéig 5.545 vezetői engedélyt vettek el a helyszínen a rendőrök az ittas járművezetőkkel szemben alkalmazott "zéró tolerancia" miatt. Az év első nyolc hónapjában 27 százalékkal csökkent az ittasan okozott személyi sérüléses balesetek száma.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását