2024. április 28. - Valéria

Hitlernek van feje

Több mint két hónappal azután, hogy Hitler elvesztette a fejét, helyreállították és helyére állították a berlini Tussaud-panoptikumba. A náci diktátor viaszfigurájáról van szó, amelyet a panoptikum július eleji megnyitásakor szabályosan lefejezett egy be
2008. szeptember 15. hétfő 07:08 - Hírextra
A restaurálás teljes titokban zajlott, állítólag Londonban folyt, költségei 200 ezer euróra - 48 millió forintra - rúgtak. A tulajdonos Merlin Entertainments csoport hallgatott minderről, miközben kezdettől fogva elszánt volt, hogy a náci rezsim vezetőjét a németországi tiltakozások ellenére is visszahelyezzék a panoptikumba. Tussaud-ék filozófiájának elengedhetetlen része ugyanis, hogy Hitler - még ha a legrosszabb módon is - a többi kiállított személyiséggel együtt része és formálója volt a történelemnek.

Az egykori diktátor a hét végén "foglalta vissza" korábbi helyét a panoptikumi bunkerben, ez alkalommal azonban már a legszigorúbb biztonsági felügyelet mellett. Hitlert vastag üvegablak védi, és a bunkerbe - csakis az illetékeseknek - egy ajtón keresztül lehet bejutni, amelyen nincs kilincs. Ilyen védelemre még nem volt példa Madame Tussaud panoptikumjainak történetében.

Szemtanúk szerint a náci vezért erősen "megviselte" fejének helyreállítása. Haja sokkal kócosabban omlik homlokára, szemei jóval zavarodottabbnak tűnnek. Ugyanezt a benyomást erősíti, hogy korábbi - gondon megkötött - nyakkendője ezúttal "hanyagul" lóg a nyak alatt, a kezét nem a korábbi könyvön, hanem egy tiszti sapkán tartja. Az újonnan "megfejelt" viaszfigura összességében is a teljes bukás, illetve az összeomlás hangulatát sugallja.

Az egykori náci vezér viaszfigurájának kiállítását annak idején erőteljes tiltakozási hullám előzte meg. A panoptikum-tulajdonos azonban csak annyira volt hajlandó meghátrálni, hogy beleegyezett abba: Hitler fölé egy olyan magyarázó táblát helyeznek el, amely leleplezi a diktátor és a rezsim történelmi bűncselekményeit. Ezen túlmenően a látogatók számára megtiltották, hogy Hitler viaszfigurájával fényképeztessék magukat, ami amúgy valamennyi panoptikumban valamennyi kiállított híresség esetében engedélyezett.

Mindennek ellenére a diktátort július 5-én már a panoptikum második látogatója - óriási "csatakiáltással" kísérve - egy hatalmas kézcsapással lefejezte. Saját szavai szerint a háború, illetve a fasizmus elleni tiltakozásul, és egy kicsit fogadásból is, amelyet a hivatalos megnyitó előestéjén barátaival egy kocsmában kötött.

A Berlin szívében lévő német Tussaud-panoptikumot a volt diktátor "gyengélkedése" ellenére is valósággal elárasztották a látogatók az elmúlt két hónapban. A tulajdonos most szinte feltartóztathatatlan áradatra számít azok után, hogy Hitler fejével együtt ismét helyükre kerültek a dolgok.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását