2024. május 8. - Mihály

Bajban az udvari költő

A feladat "hálátlan", semmi visszajelzés, ráadásul költői vénája is csaknem elapadt - panaszkodott Andrew Motion, a brit uralkodóház udvari költője. Az 55 esztendős koszorús tollnok 1999-ben vette át elődjétől azt a feladatot, hogy tehetségét a királyi cs
2008. szeptember 13. szombat 11:38 - Hírextra
Kezdetben úgy gondolta, verseivel előreviheti a költészet ügyét, de ma már nagy áldozatnak érzi a protokoll-rímfaragással eltöltött időt. Mint mondta, a feladat "nagyon, nagyon hátrányos hatással volt a munkájára".

Az is fájdalmasan érintette, hogy a királynő sohasem mondott véleményt a verseiről.
Az udvari költői munkái közé tartozott többek között, hogy megörökítse a királynő és férje gyémántlakodalmát és Vilmos herceg 21. születésnapját. A II. Erzsébet 60. születésnapjára szerzett költeményét Judy Dench színésznő olvasta fel a Westminster apátságban. Motion szomorúan jegyezte meg, hogy a királynő ugyan megköszönte a poémát, ám nem tudni, hogy vajon valóban tetszett-e neki.

"Az uralkodócsaládnak írni hiábavaló bujdosás volt" - kesergett a költő a Londonban megrendezett Earling Művészeti Fesztiválon. Reménykedően hozzátette, hogy bár közben képtelen volt saját munkáján dolgozni, azért úgy érzi, néhány vers érlelődik a fejében, és a többi is visszatér talán.
Azt azonban leszögezte, hogy az udvari szerzeményeket soha nem veszi bele versgyűjteményeibe.
Az udvari költői poszton 1668 óta követték egymást a koszorús költők. Motion előtt Ted Hughes vállalta a megbízatást. A korábbi kinevezettek halálukig viselték a tisztet - emlékeztetett BBC hírszolgálata.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását