2024. május 10. - Ármin, Pálma

Kis János szerint nem késő megmenteni a kisebbségi kormányt

Kis János, az SZDSZ egykori elnöke szerint a szocialistáknak és a liberálisoknak nem egymás, hanem a jobboldal ellen kell majd a választási harcot megvívniuk, "megegyezésre vannak ítélve" - olvasható a Népszabadság pénteki számában megjelent interjúban.
2008. szeptember 12. péntek 06:31 - Hírextra
Nem programról és nem szakértői kormányról kellene most tárgyalni - véli a filozófus. Szerinte ezek a témák akkor volnának aktuálisak, ha az MSZP és az SZDSZ újra koalíciót kívánna kötni, erre azonban a választásokig nincs esély. Kis János úgy véli, most a kisebbségi MSZP-kormány túlélésének feltételeiről kellene megegyezni. Ennek a koalíció felbontásakor meg kellett volna történnie, de még mindig nem késő.

"A Gyurcsány-dolgozat jól mutatja, meddig hajlandó az MSZP elmenni a ciklus hátralévő részében. Az SZDSZ ezen az alapon nem térhet vissza a kormányba. Akkor viszont mindegy, hogy politikus-e a miniszterelnök vagy sem" - fogalmaz a filozófus.

Hozzáteszi: nem biztos persze, hogy Fodor Gábor SZDSZ-elnök szakértői vezetésű balliberális koalícióra gondol. "Az ellenzéki pártokkal nyilván nem erről kíván tárgyalni. Egy olyan szakértői kormánynak, mely a jobboldali pártok támogatását is élvezi, talán lenne értelme. Ez 2010-ig megtehetne néhány fájdalmas, de szükséges lépést, melyre szűkebb bázisú kormányok nehezen szánják rá magukat. Ehhez azonban az MSZP-nek és a Fidesznek kellene egyetértésre jutnia, amire nem látok esélyt."

Az előre hozott választások ötlete Kis János szerint "nem az ördögtől való."
"Csakhogy ide kétféle forgatókönyv szerint lehetne eljutni. Az egyik: a jelenleg kormányzó párt tárgyalásokat kezd a választás megnyerésére esélyes ellenzéki párttal a parlament önfeloszlatásának feltételeiről. Ha ez lehetséges, akkor mérlegelés kérdése, hogy kívánatos-e. Én arra hajlok, hogy nem lehetséges. A másik forgatókönyv: az SZDSZ megszavazza a jobboldali pártok határozati javaslatát a parlament önfeloszlatásáról, vagy velük együtt leszavazza a költségvetést. Erről mérlegelés nélkül megállapítható, hogy nemkívánatos. Megpecsételné az SZDSZ sorsát" - fogalmazott.

Kis János szerint még nem dőlt el, hogy az SZDSZ kiesik-e a parlamentből, "de ha ő kényszeríti ki az idő előtti választásokat, biztosan kiesik."

A filozófus felhívja a figyelmet, hogy az SZDSZ-nek a választáson a jobboldallal szemben kell majd harcba szállnia. "Olyan szavazókért fog küzdeni, akik a jobboldal megállítására akarnak szavazni. Ők nem bocsátanák meg neki, hogy közelebb hozta a Fidesz győzelmét. Nem hinnék el, hogy ha bejut a parlamentbe, demokratikus hagyományaihoz híven a Fidesz eltökélt ellenzéke lesz."

Kis János közölte, hogy a mai SZDSZ-szel nem érzi magát azonosnak, "de nincs a színen más liberális párt. Márpedig a liberalizmus parlamenti képviseletének megszűnése csapás volna az amúgy is rossz állapotban lévő magyar politikára. Az ország érdeke, hogy az SZDSZ ne kövessen el harakirit."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását