2024. április 20. - Tivadar

Utcát neveznének el a sportolóról

Szergej Bubkáról, a világhírű ukrán rúdugróról szeretnék elnevezni a kelet-ukrajnai Donyeck lakói a jelenleg Lenin atyai nevét viselő Iljics sugárutat, a névváltoztatás érdekében aláírásgyűjtést kezdtek.
2008. szeptember 10. szerda 08:49 - Hírextra
Bubka nevének ilyetén megörökítését Igor Popkov televíziós sportújságíró és műsorvezető kezdeményezte. A korábban vívóként ismert riporter az Ostrov című donyecki internetes hírportálnak kedden elmondta: az ötletet a kanadai Edmonton vezetőivel történt találkozójából merítette, az észak-amerikai város egyik főutcája ugyanis a híres jégkorongozó, Wayne Gretzky nevét viseli.

Popkov szerint a lényeg nem is a híres ukrán sportoló nevének megörökítésében rejlik, hanem abban, hogy a felnövekvő nemzedékek tagjai példát vegyenek a nagy elődtől, igyekezzenek méltóvá válni hozzá, hiszen a harmincötszörös világcsúcstartó Bubka Donyeck számára nem jelent kevesebbet, mint Gretzky Edmontonnak. Mindkét sportoló egyaránt történelmet írt a maga sportágában - tette hozzá.

A sportriporter fontos érvként említette, hogy Viktor Juscsenko ukrán elnök a közelmúltban rendeletet adott ki, amely szerint Donyeck egykori szovjet vezetőkről elnevezett főutcáit az ukrán nemzeti hősök, a többi között Bandera, Mazepa és Petljura nevére kell átkeresztelni. "Ha nem lépünk idejében, akkor az Iljics sugárútra Sztepan Bandera (az orosz ajkú Kelet-Ukrajnában a kíméletlen nyugat-ukrajnai nacionalizmus jelképe - a tud.) neve kerül" - hangoztatta Popkov.

A Donyeckhez szorosan kötődő, a városban már emlékművel rendelkező Szergej Bubka sportklubjának illetékesei az internetes portál megkeresésére közölték, hogy hasonló kérdés már többször felvetődött. Maga Bubka elmondta, hogy különösebben nem lelkesedik az ötletért, de ha a donyeckiek akarják, akkor legyen ilyen utca. Számára hízelgő a dolog, de nem szeretne részt vállalni benne - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását